KROATIEN KREATIV 2013.

Dan Hrvatske u Ulmu

04.06.2013 u 10:28

Bionic
Reading

U Podunavsko-švapskom muzeju u Ulmu u sklopu predstavljanja hrvatske kulture u Njemačkoj 'Kroatien Kreativ 2013.' povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 8. lipnja 2013. godine održat će se 'Dan Hrvatske' na kojemu će se predstaviti hrvatski narodni običaji, glazba, turizam i slikarstvo

Manifestacija započinje svečanim otvaranjem u 11 sati u Podunavsko-švapskom muzeju gdje će se okupljenima obratiti zamjenik ministrice kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš, gradonačelnici Ulma Iris Mann i Gunther Czisch, Ana Primorac iz Njemačke zajednice – Osijek te predsjednik Hrvatskog kulturnog i sportskog saveza Ulm Džoni Zrilić

Od 12 do 17 sati će biti organiziran program za odrasle pod nazivom 'Hrvatski sajam' i program za djecu 'Winnetou i Hrvatska'. Posjetitelji će se na 'Hrvatskom sajmu' moći informirati na štandovima Europske komisije, Dunavskog biroa, Hrvatske kulturne zajednice te Hrvatske turističke zajednice. Djeca i odrasli će za isto vrijeme moći saznati više o filmovima o Winnetouu koji su snimljeni u Hrvatskoj te sudjelovati u radionicama na kojima će moći izrađivati indijanske krune od perja, baratati lukom i strijelom, potezati uže i naučiti kako zavezati kravatu.

Za vrijeme trajanja 'Hrvatskog sajma' u 12.30 sati nastupit će hrvatska folklorna skupina 'Plavi Dunav', a u 14.30 sati održat će se izvedba glumačke predstave koja je dio izložbe 'Čovjek – Rijeka. Umjetnost iz podunavskih zemalja' koja je trenutno postavljena u Podunavsko-švapskom muzeju uz izložbe 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske' o kulturnoj baštini Istočne Slavonije te 'Traženje tragova' osječkog fotografa Damira Rajlea koja istražuje prošlost i sadašnjost njemačke manjine koje će gostovati u Ulmu do 23. lipnja 2013. godine.

Izložba 'Čovjek – Rijeka. Umjetnost iz podunavskih zemalja' bit će postavljena u Podunavsko-švapskom muzeju do 15. rujna 2013. godine te će na njoj biti predstavljena djela podunavskih slikara inspiriranih životom uz drugu najdulju rijeku Europe. Izabrano je 18 umjetnika koji predstavljaju umjetnost i kulturu svoje zemlje te tako doprinose dijalogu o identitetu i zajedništvu unutar Europe. Izložene će biti 64 slike, akvareli, kolaži i digitalni pretisci umjetnika iz Baden-Württemberga, Bavarske, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske. Ulm je posljednja stanica izložbe koja je po prvi put postavljena u Villingen-Schwennigenu u listopadu 2011. godine te je dosad gostovala u europskim gradovima Tulcei, Sofiji, Novom Sadu, Osijeku, Pečuhu, Bratislavi, St. Pöltenu, Bruxellesu i Ingolstadtu.

Tamara Obrovac kvartet će nastupiti u 16 sati. Osebujnu pjevačicu jazza i world musica Tamaru Obrovac pratiti će jazz pijanist Matija Dedić, Žiga Golob na kontrabasu i Krunoslav Levačić na udaraljkama i bubnjevima.