ZNANSTVENICI TVRDE

Da Vincijeva Mona Lisa je dio prve 3D slike u povijesti

17.07.2014 u 14:33

Bionic
Reading

Slavna Da Vincijeva 'Mona Lisa' izložena u pariškom Louvreu i njena kopija, 'Mona Lisa' iz španjolskog muzeja Prado, primjer su prve stereoskopske slike, tvrde njemački znanstvenici Claus-Christian Carbon i Vera Hesslinger

Analizirajući paralelno slavnu Da Vincijevu 'Mona Lisu' i repliku predstavljenu 2012. u muzeju Prado u Madridu, znanstvenici Claus-Christian Carbon Vera Hesslinger došli su do zapanjujućih zaključaka.

Ne samo da je na dvjema slikama postignuto površinsko zrcaljenje, već su podudarnosti postignute i na nižim slojevima.

'Kada sam prvi put promatrao slike, jednu do druge, bilo je očito da su posrijedi vrlo male, no vidljive razlike u perspektivi', rekao je Claus-ChristianCarbon istaknuvši da je to posebno vidljivo promatra li se sjedalo na kojem sjedi Mona Lisa.


Nakon što su rekonstruirali izvorne studijske postavke zaključili su da razlike među slikama oponašaju binokularni nesklad. Drugim riječima razlika u pozicijama koja bi dovela do stvaranja takve razlike u perspektivi iznosi oko 6 centimetara, točnije odgovara prosječnom razmaku između očiju.

Ukazuje to na mogućnost da dvije Mona Lise zajedno predstavljaju prvu stereoskopsku odnosno 3D sliku u povijesti, tvrde Carbon i Hesslinger.

Cjelovita studija dostupna je na linku.