odlazak repera

Čuveni Coolio odigrao je epizodnu ulogu u jednom od najboljih hrvatskih filmova svih vremena

29.09.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Nakon što je jutros objavljena vijest o smrti popularnog američkog repera Coolia, mnogi su se prisjetili kako je on boravio u Splitu 2004. godine, i to zbog snimanja debitantskog filma redatelja Arsena A. Ostojića filma 'Ta divna splitska noć'

Podsjetimo, u filmu su tri ljubavne priče koje se raspleću i završavaju događajima koji znatno i trajno mijenjaju živote likova u getu Splita tijekom posljednja dva sata Stare godine, za vrijeme koncerta Dine Dvornika na Peristilu.

Coolio je tom prilikom glumio Frankyja, depresivnog američkog mornara koji se slučajno našao u getu, a pojavio se u samo jednoj od tri priče. U filmu je njegov brod bio usidren u splitskoj luci. Mornari dobivaju slobodnu večer, a Franky i pismo svoje zaručnice, kojim ona prekida vezu.

Izvor: Društvene mreže

"Nije važno jesam li ja poznati reper, niti što sam prodao 18 milijuna CD-a, ni moje glumačko iskustvo. Jedino je važno da u Splitu glumim u filmu čiji mi se scenarij jako sviđa i da što bolje napravim lik nesretno zaljubljenog američkog Frankieja. Splitsko sunce podsjeća me na Kaliforniju", ispričao je Coolio 2004. godine za vrijeme snimanja filma za Nacional, dodajući i da je splitski geto "opasniji od onog u LA-u".

Izvor: Društvene mreže

Na Filmskom festivalu u Puli 2004. godine film "Ta divna splitska noć" osvojio je Zlatnu arenu za kameru, Zlatnu arenu za montažu, Nagradu kritičara "Oktavijan" te Nagradu "Breza" za najboljeg debitanta. Film je također bio i službeni hrvatski kandidat na 78. dodjeli nagrade Oscar, a Cooliu to nije bio jedini filmski angažman u životu. Naime, pojavio se otada u mnogim filmovima i televizijskim serijima, obično u manjim, ponekad i cameo ulogama, a na IMDB-u je navedeno kako je radio na više od stotinu takvih projekata, uključujući i vlastite video spotove.

Coolio za vrijeme snimanja filma u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić