TONY CRAGG

Čuveni britanski kipar predstavlja svoj opus u Splitu na tri lokacije

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 15.10.2019 15:52
  • Objavljeno 15.10.2019 u 15:52
Tony Cragg

Tony Cragg

Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Demianchuk / TASS / Profimedia

Britanski umjetnik Tony Cragg, čija je skulptura 'Stalna promjena' nedavno na dražbi u Londonu prodana za 849.063 funte, u Splitu predstavlja svoje radove. Skulpture i crteži bit će mu izloženi u Galeriji umjetnina, Galeriji Kula i HAZU-ovom Zavodu za znanstveni i umjetnički rad

'Stalna promjena', skulptura Tonyja Cragga od nehrđajućeg čelika visoka 4,5 metra, početkom listopada na dražbi u Londonu prodana je za 849,063 funti, čime je britanski umjetnik koji već tridesetak godina živi u gradu Wuppertalu, dosegnuo svoj aukcijski rekord.

Tony Cragg, 'Outspan', 2008., 190x200x124 cm, bronca

Tony Cragg, 'Outspan', 2008., 190x200x124 cm, bronca

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija umjetnina Split

Splitskoj publici u tri će prostora biti predstavljen njegov opus, s crtežima na papiru i skulpturama u različitim veličinama, oblicima i materijalima nastalim od 1993. do 2018. U HAZU-ovom Zavodu za znanstveni i umjetnički rad izložit će se 40 crteža i osam skulptura, u Galeriji Kula skulpture srednjih dimenzija, a Galerija umjetnina u svome će atriju postaviti tri monumentalne skulpture. umjetnina predstavit će slojevite skulpture napravljene iz jednog komada, a koje ipak zadržavaju iluziju slojevitosti kroz svoja horizontalna proširenja.

'Riječ je o Craggovim najpoznatijim skulpturama, koje iako izvedene iz jednog komada, kroz svoja horizontalna proširenja zadržavaju iluziju slojevitosti. Tipične za umjetnikovu stvaralačku imaginaciju i postupke upravo ove skulpture pozicioniraju njegov rad u područje između prirode i tehnologije, mističnog i svjetovnog, uzvišenog i zabavnog', najavljuju organizatori dodajući kako se radi o jednom od najboljih svjetskih kipara koji nema ograničenja, kako u materijalima koje koristi, tako ni u idejama ili oblicima koje zamišlja.

Njegova izložba u Splitu će se moći vidjeti do 17. studenog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!