NAGRADA U NOVOM SADU

Črna mati zemla oduševila publiku Sterijinog pozorja

04.06.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Nagrađivana predstava Zagrebačkog kazališta mladih "Črna mati zemla" nastala po romanu Kristiana Novaka i u režiji Dore Ruždjak Podolski dobila je nagradu publike za najbolju predstavu na 63. Sterijinom pozorju održanom u Novom Sadu od 26. svibnja do 3. lipnja, izvijestio je u ponedjeljak ZKM

"Črna mati zemla" bila je jedna od tri predstave u međunarodnoj selekciji festivala "Krugovi" u sklopu koje su izvedene i predstave "Ljudi od voska" Hrvatskog narodnog kazališta te i "Zid, jezero" Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

ZKM-ova predstava "Črna mati zemla" premijerno je izvedena u travnju 2017. godine.

  • +17
Črna mati zemla Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Autor dramatizacije i dramaturg predstave je Tomislav Zajec, kostimografkinja Doris Kristić, a scenograf Stefano Katunar.

U predstavi glume Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Damir Šaban, Mateo Videk, Milica Manojlović, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić i Leon Bujanović.

"Črna mati zemla" osvojila je tri Nagrade hrvatskog glumišta - za najbolju dramsku predstavu u sezoni 2016./2017., za najbolje redateljsko ostvarenje i za najbolju sporednu žensku ulogu, koja je dodijeljena Urši Raukar, a redateljica Dora Ruždjak Podolski nagrađena je i na 32. Gavellinim večerima 2017.

Na Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani predstava je dobila nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini. Uz to je Dora Ruždjak Podolski nagrađena Marulom za režiju, Tomislav Zajec Marulom za najbolju dramatizaciju, kostimografkinja Doris Kristić Marulom za umjetničko ostvarenje za oblikovanje kostima, dok je nagrada koju za glumačko ostvarenje dodjeljuje čitateljski žiri Slobodne Dalmacije, generalnoga medijskog pokrovitelja Festivala, pripala Urši Raukar za ulogu bake.