25. LIPNJA

Coolturna špica – subotnje druženje uz glazbu i humor

22.06.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Vrijeme je za Coolturnu špicu – subotnje druženje uz glazbu i humor ispred Napretkovog nebodera u Bogovićevoj 1, koje će se održati u subotu, 25. lipnja 2022. godine s početkom u 12 sati

Već treću godinu za redom Napretkov kulturni centar i Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH za zagrebačku publiku pripremaju pomno birane programe sa vrsnim glazbenicima i umjetnicima, stoji u najavi.

Ovogodišnju ljetnu Coolturnu špicu, otvaraju Peđa Bajović, stand-up komičar i vrsni akademski glazbenici Zagrebačkog salonskog ansambla.

Peđa Bajović predstavit će se sa Komedijom s nogu. Bajović je jedan od pokretača scene stand-up komedije u Hrvatskoj i ostatku regije. U svojoj karijeri od preko 12 godina, obišao više od dvadeset zemalja svijeta te nekoliko stotina gradova. Hrvatsku scenu je predstavio i na najpoznatijem svjetskom televizijskom kanalu za komediju - Comedy Central. Za svoj rad je 2014. godine dobio i priznanje za najboljeg veterana stand-up komedije na manifestaciji Adria Comedy Awards u Skoplju.

U drugom dijelu Coolturne špice nastupit će Zagrebački salonski ansambl koji će publiku i sve prolaznike, počastiti koncertom sa probranim melodijama iz bogate riznice obitelji Strauss i donijeti ritmove marša, polke i valcera….. a program će upotpuniti čardaš, pjesma i tango.

Zagrebački salonski ansambl djeluje punih deset godina, a nastao je po uzoru na salonske ansamble tipične za europske gradove u 19. i početkom 20. stoljeća. Dotadašnja moda aristokracije proširila se na salone bogatih obitelji i glazbenih mecena. U današnje vrijeme klasična glazba sluša se uglavnom u koncertnim dvoranama i kazališnim kućama. Zagrebački salonski ansambl, kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj, njeguje upravo takvo muziciranje kako u salonima u jesen i zimu tako i u promenadama u proljetnim i ljetnim mjesecima.  Ansambl čine akademski muzičari i muziciraju sa zajedničkim ciljem približavanja klasične glazbe što većem broju posjetitelja.

Donosimo dio programa:  J. Strauss (otac) : Jelačić marš; J. Strauss (sin) : Bečka krv, valcer; J. Strauss: Annen polka; F. Lehar: Pjesma o Vilji (Vesela udovica); B. Leopold: Hungaria; M. Rodriguez: Chitarra romana, ostatak neka bude iznenađenje.

Stoga, dođite, pozovite prijatelje, naručite svoje omiljeno piće i prepustite se dobrom humoru Peđe Bajovića i biranim glazbenim notama Zagrebačkog salonskog ansambla.

Ova Coolturna špica održava se u sklopu je EU projekta Napredovao bih, kojeg provodi Napretkov kulturni centar s partnerom Udrugom za promicanje kulture i umjetnosti Ja BIH, a sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.