filmska umjetnost

Ciklus Suvremenog mongolskog filma od ponedjeljka u KIC-u

12.05.2019 u 14:27

Bionic
Reading

U Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu od 13. do 15. svibnja održat će se ciklus Suvremenog mongolskog filma s četiri recentna igrana i dva animirana filmska ostvarenja koja pokazuju na koji se način odnos tradicionalne kulture i promjena koje su zahvatile mongolsko društvo odrazio na filmsko stvaralaštvo te zemlje

Program u ponedjeljak 13. svibnja otvara kratkometražni animirani film 'Krila' (r: B. Undram, 2017.), najavljen kao 'priča ispričana glazbom i plesom', nakon čega slijedi projekcija igranog filma 'Ljudi s plavom pjegom' (2012.) redatelja Sh. Dorsjurena, koji se bavi mongolskim identitetom i tradicijama i kulturama koje izumiru.

'Što znači biti rođen kao Mongol vidjet ćemo u filmu trenutno vodećeg mongolskog redatelja o mongolskom mladiću koji se nije nikada usudio prijeći čak niti granice vlastitoga sela. Kada se nađe u stranoj i dalekoj zemlji prenoseći kulturno nasljeđe svoga naroda za koje mu je djed rekao da ga nikada ne zaboravi, shvati kako je sretan što može živjeti u svojoj domovini', stoji u najavi.

U utorak, 14. svibnja u programu su dugometražni igrani film 'Žuto ždrijebe' (r: Ch. Khoroldorj, 2014.) o ljubavi čovjeka i konja, te dokumentarni 'Volja za umjetnošću' (r: U. Ikhbayar, 2015.), koji metodom promatranja dokumentira život i umjetnička nastojanja triju obitelji mladih i perspektivnih umjetnika koji žive u Ulan Batoru.

Srijeda, 15. svibnja donosi kratki film 'Čudesan let' (r: L. Bat Amgalan, Ian Allardyce, 2015.) o borbi za pronalazak lijeka iznenadnoj gluhoći djeteta, te igrani film 'Daljinski upravljač' (r: S. Byamba, 2013.) u kojemu bjegunac koji živi na krovu zgrade u Ulan Batoru i preživljava prodajući mlijeko u mašti pronalazi srodnu dušu u usamljenoj ženi koja živi u susjednoj zgradi.

Ciklus je ostvaren u suradnji s Konzulatom Mongolije u RH te uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu. Svi filmovi imaju engleske podnaslove, a ulaz je slobodan na sve projekcije.