PREMIJERA U DUBROVNIKU

Čavajda na štapovima odigrao Kralja Edipa

25.08.2011 u 10:10

Bionic
Reading

U parku Umjetničke škole u Dubrovniku izvedena je Sofoklova tragedija 'Kralj Edip', treća dramska premijera 62. Dubrovačkih ljetnih igara, koja je 21. kolovoza otkazana zbog ozljede glavnog glumca Mislava Čavajde

Sofoklova 'Kralja Edipa' na scenu je, nakon 34 godine, postavio Eduard Miler, ugledni slovenski redatelj s dugogodišnjim radom u Njemačkoj i drugim zemljama regije, kojemu je to ujedno prva režija na Igrama.

Iza Milera je više od stotinu režiranih predstava i mnoštvo međunarodnih nagrada, a nedavno je imenovan na mjesto umjetničkog ravnatelja Slovenskog narodnog gledališča Drama u Ljubljani.

'Antička dramaturgija me izuzetno zanima i bilo je samo pitanje vremena kada ću se sistematski početi baviti realizacijom za mene najbitnijih komada', rekao je Miler o predstavi dodavši kako je Edipa već duže 'sanjao i nosio u sebi'.

Naslovnu ulogu kralja Edipa tumači Mislav Čavajda koji je prije nekoliko dana ozljedio koljeno zbog čega je prvotni datum premijere odgođen. Zbog povrede predstava je izvedena uz modifikacije scenarija iliječnički nadzor. Osim izmjenjenih scena najveća promjenaje što Čavajda glumi uz pomoć štapova.

Ulogu Edipove majke Jokaste tumači Doris Šarić Kukuljica. U predstavi glume Vili Matula, Kreonta Livio Badurina, Dražen Čuček, Vladimir Dulić, Jelena Lopatić, a u dramskom zboru pojavljuju se studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba.