KNJIŽEVNOST TARIQA ALIJA

Bush je poput Kaligule, a Obama poput Augusta

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 15.07.2009 08:56
  • Objavljeno 15.07.2009 u 08:56
tariq-ali

tariq-ali

Izvor: Sipa Press / Autor: SAEZ PASCAL

Pakistanski književnik i politički aktivist Tariq Ali vratio se nakon 11 godina nefikcionalnoj književnosti, a za to je, kaže, zaslužan bivši američki predsjednik George W. Bush

Nakon pada Berlinskoga zida 1989. godine pakistanski se pisac Tariq Ali počeo baviti samo fikcionalnom književnošću. No nakon što su Sjedinjene Države poslije 11. rujna 2001. odlučile napasti Afganistan i Irak, počeo je pisati 'Islam Quintet', pet nefikcionalnih djela koja propituju i analiziraju odnos islama i zapadnog kršćanstva kroz stoljeća.

'George Bush me inspirirao da opet počnem pisati nefikcionalna djela. Kada me izdavač jednom pitao kad ću dovršiti 'Islam Quintet', rekao sam mu da pita Georgea Busha hoće li napasti još koju zemlju', rekao je Ali na književnom festivalu Semana Negra u Gijonu, u Španjolskoj.

Nedavno je također napisao kritički tekst o savezu između SAD-a i Pakistana 'The Duel: Pakistan on the Flight Path of American Power' u kojem je skupio niz političkih radova i polemika, od kojih su neke još iz vremena kada je bio radikalni studentski aktivist šezdesetih godina u Britaniji.

Ali je rekao da je Obama zauzeo drugačiji stav od prethodnika prema ratu u Iraku, ali da je pogrešno misliti da jedan predsjednik može puno promijeniti. Osim toga, američke je predsjednike usporedio s cezarima: 'Naravno, postoje različiti tipovi cezara. Možete biti kao Kaligula, takav je Bush, a možete biti i kao August, takav je Obama!'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!