ZAGREBAČKA ŠEFICA ZA KULTURU

Burne reakcije na komentare Ane Lederer: Njene izjave nepojmljive su i skandalozne!

11.06.2018 u 11:37

Bionic
Reading

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i nekadašnja intendantica HNK Zagreb Ana Lederer u razgovoru za N1 10. lipnja izjavila je, među ostalim, da 'politički aktivizam' Olivera Frljića ne bi trebalo financirati javnim novcem te izazvala burne reakcije

'Mislim da je već prva izjava pročelnice Lederer stvarno nepojmljiva i skandalozna, a to je ona izjava da se neće financirati kazališni rad Olivera Frljića zbog toga što je to aktivizam, a ne umjetnost. Zanima me - po kojem to kriteriju?', komentirao je Vilim Matula iz Zagreb je naš gostovanje Ane Lederer u emisiji 'Točka na tjedan' na N1 10. lipnja. Pomoćnica bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, u dva navrata intendantica HNK, a odnedavno i pročelnica Gradskog ureda za kulturu, u njoj je na pitanje što misli o Oliveru Frljiću rekla kako je nekoć bio 'nadareni student i redatelj', ali da 'nema razloga da se javnim novcem financira politički aktivizam'.

  • +4
Ana Lederer Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje voditeljice gdje povući granicu između umjetničkih sloboda i političkog aktivizma Lederer je ustvrdila da se u slučaju Frljića 'može povući granica'.

'Rekla sam da je Frljić bio zanimljiv redatelj, a njegov vrlo nadaren i kritički odnos prema određenim temama bio je u određenom trenutku interesantan. Međutim kad se to pretvorilo u politički aktivizam, mislim da nije mjesto tome u gradskim kazalištima', zaključila je Lederer.

'Kaže nova čelnica zagrebačkog Ureda za kulturu kako ona nije za cenzuru, ali više neće biti gradskog novca za financiranje Frljićevih predstava. Nije to rekla za Kurbašu i Sedlara; očito, na djelu će biti isključivo jaki umjetnički kriteriji!', komentirao je njezin nastup na svome Facebooku književni kritičar i leksikograf Velimir Visković.

Lederer je i ranije rad Olivera Frljića opisala kao 'politički aktivizam', o čemu se na svome Facebooku oglasila glumica Urša Raukar.

'Frljića možete voljeti ili ne, može vam se sviđati njegov teatar ili ne, može vas oduševljavati ili ljutiti, no talent i znanje mu se moraju priznati i nijedna vlast u demokraciji ne bi smjela zabranjivati rad ni njemu ni bilo kome! Sloboda kulturnog stvaranja je zagarantirana Ustavom. A ako mislite da će Frljić ostati usamljen, bojim se da se grdno varate. Pod šifrom 'političkog aktivizma' ili nekom sličnom, onemogućavat će se rad svima koji misle drugačije, koji postavljaju pitanja ili kritički sagledavaju društveni trenutak, koji se ne uklapaju u ideološke okvire Neovisnih za Hrvatsku', upozorila je Raukar.

U razgovoru za N1 Ana Lederer govorila je i o ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, tvrdeći kako do kraja godine neće moći izlaziti s novim koncepcijama.

'Radit ću na novoj kulturnoj strategiji jer postojeća nije zaživjela, ništa se po njoj nije radilo i smatram da prije izlaska s novom strategijom treba razmisliti i osmisliti je', poručila je, a na pitanje što misli o predloženim zakonima za poboljšanje statusa djelatnika u kulturi rekla je da je 'prošlo previše vremena za nešto što se moglo odraditi kvalitetnije i prije'.

'Po meni je sve to presporo', upozorila je.

Komentirala je i to da zagrebačka kazališta 'nisu u minusu' te da Ured za kulturu ne bi trebao financirati Zagreb Pride.