NAGRADNJAČA

'Bum Tomica' i 'Tajni brak' u Maloj sceni

19.01.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Mala scena i tportal.hr vas vode na predstave 'Bum Tomica' (24. siječnja u 17 sati) i 'Tajni brak' (24. siječnja u 19:30 sati).

'Bum Tomica' se sastoji od sto pričica (sto sličica) iz svakodnevice. Glavni lik je desetogodišnji dječak Tomica, razapet između svoje zaigranosti i različitih očekivanja roditelja, starije sestre i mlađeg brata. Riječ je o običnoj peteročlanoj, urbanoj obitelji u kojoj zamašnjake radnje vuku troje djece. Tomica je pred pubertetom i već ga pomalo muče prve zaljubljenosti, nepravde i kritički odmak prema svijetu odraslih, njegov mlađi brat vrtičke dobi zaigrano je dijete sklono na svoj način preispitati i postupke braće i roditelja, dok je najstarija kćer adolescentica koja živi u svom svijetu imajući, svojim godinama, svojstven odnos i prema braći i prema roditeljima. Iz tog normalnog generacijskog sukoba nerijetko se preispituju stvari preko kojih obično prelazimo kao preko svakodnevnih i običnih zahvaljujući tempu života i dnevnoj rutini. I dok odraslima život postaje rutina, djeca u ovim pričama dokazuju da je život sve samo ne rutina. Primjerice, jedno obično vođenje najmlađeg djeteta u vrtić od obične rutine pretvara se u pravu, malu senzaciju...

Komična opera, melodrama giocoso, 'Tajni brak' praizvedena je u Burgtheateru u Beču 7. veljače 1792. godine. Komična je to opera u dva čina, čiji je libreto napisao Giovanni Bertati po istoimenoj drami Georgea Colmana i Davida Garricka, koja je praizvedena 1766. u Londonu. Spada u Ciamerosino bečko razdoblje te se u njoj vidi jak utjecaj Wolfganga Amadeusa Mozarta, koji je umro točno dva mjeseca prije praizvedbe. Po karakterizaciji likova spada u talijanski žanr opere buffe. Radnja opere odvija se u Bolonji u 18. stoljeću u kući trgovca Geronima (bas), koji želi jednu od svoje dvije kćeri udati za plemića. Njegova mlađa kći Carolina (sopran) tajno se udala za Paolina (tenor), koji se boji njezinom ocu odati tajni brak. Zbog toga pronalazi plemića, engleskog grofa Robinsona (bas), koji za izdašnu dotu pristaje oženiti Geronimovu stariju kćer Elisettu (sopran), na Geronimovo opće veselje. Međutim, upoznavši sestre, grof se zaljubi u mlađu, Carolinu. Situaciju dodatno zakomplicira Fidalma (mezzo sopran), Geronimova sestra udovica, koja se zaljubila u Paolina i odlučila za njega udati. Nakon niza spletki i intriga tajni brak biva otkriven i opera završava sretno.

Poklanjamo vam 2x2 ulaznice za obje predstave!

Imena dobitnika objavit ćemo u petak, 23. siječnja.

Za predstavu 'Bum Tomica' ulaznice su osvojili Barbara Tunjić i Tatjana Šala, a za predstavu 'Tajni brak' Lana Tolarić i Dora Kršek!