ZLATKO HASANBEGOVIĆ

Budući ministar kulture negira antifašizam

  • Autor: M. P.
  • Zadnja izmjena 22.01.2016 09:17
  • Objavljeno 21.01.2016 u 13:43
Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Hrvatska je oslobođena 1990. godine. Obrambeni oslobodilački rat iz 90-ih godina je jedini rat u 20. stoljeću iz kojega su Hrvati izašli kao istinski pobjednici. I to je jedini temelj na kojem se treba graditi ova država', izjavio je povjesničar s Instituta Ivo Pilar i kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović u HRT-ovoj emisiji Otvoreno prošle godine

Tom izjavom Zlatko Hasanbegović osporio je pobjedu u Drugom svjetskom ratu, u kojoj su na pobjedničkoj strani bili i hrvatski partizani dok je Jugoslavija i službeno bila dio savezničkih snaga u borbi protiv fašističkih režima Njemačke i Italije. Hasanbegović tvrdi i da se u Ustavu nigdje ne spominje antifašizam.

'Duhovi i zlodusi prošlosti proizvodit će stalni društveni rascjep i beskrajne debate', kazao je u toj emisiji emitiranoj 8. svibnja 2015., a njegovu izjavu poslušajte oko 47. minute emisije.

Zlatko Hasanbegović trebao bi biti potvrđen kao novi ministar kulture, a član je HDZ-a od srpnja 2015. Povjesničar je koji radi u Institutu Ivo Pilar, a napisao je dvije knjige na temu muslimana u Zagrebu i Hrvatskoj te niz znanstvenih tekstova. U njegovoj se biografiji navodi da je član Počasnog bleiburškog voda, a na Bleiburgu je održao govor 2012. u kojem je uglavnom kritizirao Sabor RH jer je odbio pokroviteljstvo nad okupljanjem u Bleiburgu. Hasanbegović je ranije bio predsjednik Mladeži Hrvatske čiste stranke prava koja na svojim stranicama ističe da je Mladež tek njegovim dolaskom ojačala i dobila na značaju, a u novije doba politički se isticao kao vrlo blizak suradnik Željke Markić i tima građanske udruge U ime obitelji koja je pokrenula i odradila inicijativu vezanu uz referendum za unošenje definicije braka u Ustav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!