SVEČANA PREMIJERA

[FOTO] 'Brundibár' u izvedbi Zvjezdica oduševio mnogobrojnu publiku u Jasenovcu

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 02.10.2021 08:40
  • Objavljeno 02.10.2021 u 08:39
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Bojan Haron Markičević

U Jasenovcu je premijerno uprizorena dječja opera 'Brundibár', u režiji Krešimira Dolenčića i Hrvoja Korbara, a u vrlo emotivnoj izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice. Festival suvremenog židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pripremili su novu hrvatsku izvedbu ove dječje opere češkog skladatelja Hansa Kráse, (1899.-1944.) s libretom Adolfa Hoffmeistera, koju su u originalu izvodila djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj

Opera se odigrala u gotovo nestvarnoj atmosferi, na livadi pred Memorijalnim centrom Jasenovac, svega par stotina metara od 'Kamenog cvijeta', koji je kao pozadina bio dio scenografije.

Predstavi su nazočili NJ.E. Ilan Mor, veleposlanik Izraela koji je vidno potresen nakon izvedbe rekao: 'Ovo je za mene bilo jedno vrlo emocionalno iskustvo, ali sam sretan kada vidim koliko je mladih došlo pogledati Brundibár, priču s važnom porukom, da se zajedništvom svako zlo može zaustaviti'.

Nadalje, bili su tu i Jaroslav Kamas, konzul Republike Češke, Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj uz kolegu Jana Kapića, Nathalie Linow, savjetnica za kulturu veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Estelle Halimi – Dagron, savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost veleposlanstva Francuske, Ivan Marić, izaslanik ministra Gordana Radmana Grlića, Dubravka Đurić Nemec, posebna savjetnica ministrice Nine Obuljen Koržinek, Marija Mačković, izaslanica Hrvatskog sabora, Dženana Kalamujić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i Ivona Nemeth, izaslanica župana Sisačko – moslovačke županije.

  • +37
  • +34

Premijera dječje opere 'Brundibár' u Jasenovcu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Bojan Haron Markičević

Ispred veleposlanstva SAD-a bili su Cameron Millard, Drew Giblin, Vanja Ratković i Mark Fleming koji je nakon izvedbe izrazio svoj ponos i zadovoljstvo što je mogao poduprijeti ovako važan događaj, te istaknuo kako će i u budućnosti nastojati podupirati projekte usmjerene k promicanju tolerancije.

Iza novog uprizorenja 'Brundibára' , osim redatelja Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića stoje i producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, dječji zbor Zvjezdice s voditeljicom Dijanom Roguljin Deltin, te u ulozi redatelja Zoran Pribičević i Božidar Peričić kao Brundibár.

'U godini kada obilježavamo 80 godina od rušenja zagrebačke sinagoge, u godini kada svjedočimo sve većim izazovima mira i prihvaćanja, ovom smo izvedbom Brundibára u Jasenovcu komemorirali nevine žrtve ustaškog i nacističkog ražima, pokazali mladima zanimljive i drugačije načini edukacije i podsjećanja na strahote Holokausta koje su se dešavale u Europi, ali i na području Hrvatske. Izvesti Brundibár na Spomen području Jasenovac nešto je što je pokrenulo i osnažilo cijelu ekipu i dalo nam snagu da pripremimo i izvedemo posebno emotivne

dvije izvedbe. U trenutku kada se većini publike zasuze oči, kada ovacije traju 10-tak minuta, a u publici sjede najvećim dijelom mladi, u tom trenutku znamo da smo uspjeli u svom cilju. Zahvaljujem iz dubine srca cijelom timu, a posebno Krešimiru Dolenčiću, Hrvoju Korbaru, Božidaru Peričiću, Zoranu Pribičeviću i Giti, Luciji, Teni i svim čarobnim Zvjezdicama na ovom neopisivom životnom iskustvu koje život čini posebnim', poručila je Nataša Popović, producentica opere i direktorica Festivala tolerancije te pozvala sve koji smatraju da se Brundibár treba izvesti ponovno u Zagrebu i u drugim mjestima i gradovima da im se pridruže i pomognu ostvariti tu veliku želju svih nas. 

Izvedbe dječje opere Brundibár izvode se s dopuštenjem Boosey & Hawkes Music Publishers Limited, a mogu se još danas (2.listopada) pogledati u terminima od 12 i 14 sati i pozivamo sve koji žele vidjeti da svakako ne propuste jer je pitanje gdje i kada će se ponoviti.