kultna serija

Na YouTubeu osvanulo Naše malo misto u boji: Ovo je zločin nad kvalitetom te serije i krađa autorskih prava

30.09.2021 u 20:48

Bionic
Reading

HRT-ova serija "Naše malo misto" samo je jedan u nizu primjera krađe autorskog rada. Našu kultnu seriju netko je neovlašteno preuzeo i kolorizirao pa se na YouTubeu mogla naći inačica u boji, protivno svim autorskim pravima, ali i originalnoj ideji onih koji su seriju stvorili

Kultna serija "Naše malo misto" i nakon pola stoljeća privlači gledatelje. Nažalost, pošasti internetskih krađa i piratstva nisu odoljeli pojedinci koji, ne samo da neovlašteno objavljuju seriju, nego su je i kolorizirali, javlja HRT.

'Serija ima svoje autore i vlasnike i ne možete neovlašteno bilo što stavljati. Ovi pokušaji koloriranja bilo čega što je snimano u crno-bijeloj tehnici su zločin nad kvalitetom te serije. Morate znati da je i snimatelj koji mene sad snima i režiser svjestan da li snima u crno-bijelom formatu. Dakle, neke parametre snimatelj ima u glavi', istaknuo je v.d, ravnatelja HRT-a Renato Kunić.

Autorska prava ima Marin Marušić, sin redatelja Danijela Marušića koji nam otkriva da se još uoči snimanja serije raspravljalo o tehnici u boji.

'To je predlagao bard direktor fotografije hrvatskog snimateljskog posla gospodin Branko, međutim od toga se odustalo', ističe producent Marin Marušić. Zato je ovaj pokušaj i zadiranje u moralno pravo.

'Naši sudovi su jako skloni zaštiti moralnih autorskih prava i ovdje se sasvim sigurno dogodila velika i teška povreda autorskih moralnih prava ako se koloriziranje dogodilo bez znanja i odobrenja autora', ističe Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

HRT je od YouTubea zatražio hitno uklanjanje neovlašteno objavljenih epizoda, a ljubitelji te kultne serije ovih je dana mogu gledati subotom, i to u vrhunskoj kvaliteti.

'Televizijska serija "Naše malo misto" je kompletno restaurirana, prvih šest epizoda 2002., ostalih sedam epizoda 2004. godine', dodaje Marušić.