DRUŠTVO HRVATSKIH FILMSKIH REDATELJA:

'Digitalizacija hrvatskog društva, bez obnovljene filmske baštine, isprazni je pojam'

01.10.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Na svojoj izvanrednoj sjednici održanoj 28. rujna 2021. Skupština Društva hrvatskih filmskih redatelja donijela je Rezoluciju o hrvatskoj filmskoj baštini

Ugledni hrvatski filmski redatelj i član Društva hrvatskih filmskih redatelja, Rajko Grlić, u dva navrata je uputio pismo javnosti i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, zbog zabrinjavajuće sporog procesa restauracije hrvatske filmske baštine.

Podržavajući Rajka Grlića u njegovim javnim istupima, Društvo hrvatskih filmskih redatelja donijelo je Rezoluciju o hrvatskoj filmskoj baštini na 36. Izvanrednoj skupštini Društva održanoj 28. rujna 2021. godine.

Rezoluciju su uputili premijeru Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i medija, Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskom audiovizualnom centru i domaćoj javnosti.

'Stanje hrvatske filmske baštine, osobito one realizirane na celuloidnom filmu smatramo zabrinjavajućim. Tempo restauracije i digitalizacije ne zadovoljava potrebe kemijski ugroženih negativa, niti potrebu javnosti za dostupnim kopijama vrijednih djela, a osobito takvima koji omogućuju minimalno primjerenu kvalitetu reprodukcije.

Pozivajući se na zaštitu moralnih prava autora, što uključuje čuvanje temeljnog izgleda djela, ujedno ukazujući na pravo javnosti na dostupnost vlastite kulturne baštine, zahtijevamo od svih nadležnih da se žurno prihvate posla i počnu nadoknađivati propušteno.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja stavlja se na raspolaganje svojim stručnim resursima i spremno je sudjelovati u radu ekipe koja će poduzeti potrebno da se okonča zastoj ovog vrijednog projekta te da obnova krene adekvatnim tempom. Digitalizacija hrvatskog društva, bez obnovljene filmske baštine, isprazni je pojam. Od svih odgovornih osoba očekujemo brzo i odgovarajuće djelovanje', stoji u priopćenju Društva hrvatskih filmskih redatelja.