'MARATONCI' I 'SPRINTERI'

Branka Kamenski se na Facebooku brani od žestokih kritika

04.04.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Urednica na HRT-u Branka Kamenski objavila je putem Facebooka svoje reagiranje na tekst Slobodne Dalmacije o emisiji 'Samo kulturno, molim' u kojem, među ostalim, piše da je zbog dva urednička para koji se izmjenjuju, emisija 'Samo kulturno, molim' 'shizofreno uređivana emisija', a aludira se na dvije ideološki suprotstavljene uređivačke politike. Koristeći se sportskim metaforama, sebe i svoje kolege novinare dijeli na - maratonce i sprintere

Slobodna Dalmacija nakon emisije 'Samo kulturno, molim' emitirane 20. ožujka, a koju su uredili Gordan Nuhanović i Ivana Antunović Jović, objavila je tekst u kojem se konstatira da je to bilo po 'mnogome vrlo iznenađujuće izdanje emisije'. To potkrepljuju listom gostiju i priloga u navedenoj emisiji - komentator tjedna bio je pisac Edo Popović, vrlo angažiran u zahtjevima za smjenom aktualnog ministra kulture, gost u studiju bio je izdavač i bivši pomoćnik ministra kulture Antuna Vujića Branko Čegec, intervjuirane su glumica Mira Furlan i redateljica Nada Kokotović u povodu premijere njihove predstave u riječkom HNK-u. Suprotno tome, navodi se, dok Branka Kamenski uređuje emisiju, gost komentator je Slobodan Prosperov Novak, a u njezinim emisijama, piše Slobodna, potpuno se ignorirala peticija protiv Hasanbegovića.

Citira se Branku Kamenski koja je o emisiji 'Samo kulturno, molim' ranije rekla da okuplja 'individualce koji savršeno funkcioniraju kao ekipa' te tumači da je ovakav izbor gostiju i tema u spomenutoj emisiji pokazao da to ne funkcionira. 'Ostane li ekipa u ovom sastavu i ovako podijeljena, bit će to doista svjetski medijski raritet', zaključuje se u tekstu Slobodne Dalmacije.

Urednica Branka Kamenski, koja u dvotjednom ritmu uređuje 'Samo kulturno, molim' u paru s Draženom Ilinčićem, putem Facebooka objavila je kako njen odgovor na taj tekst Slobodna Dalmacija nije htjela objaviti te ga je objavila na društvenoj mreži i učinila vidljivim svima. Koristeći se usporedbom novinarstva i maratona, Kamenski piše da slični po tome što 'treba znati sam trčati na duge staze i ne oslanjati se na grupu - političku ili kulturnu, svejedno – koja će te, već kako joj odgovara, vući prema naprijed ili te ostaviti na pola puta'.

U svom tekstu iznosi optužbe na račun bivših predsjednika i premijera: 'Predsjedničkim nastupom Ive Josipovića i premijerskim Zorana Milanovića, suspendiran je kritički govor. 'Pola ure kulture' došlo je na crnu listu. Tih godina njihove vladavine, svaki sam se tjedan pojavljivala na ekranu gotovo u ponoć, u najgorem studiju na HTV-u, obasjana najgorom rasvjetom, kao neka sablast iz razorenog sirijskog Homsa', piše Branka Kamenski te dalje još navodi kako je tadašnji glavni urednik programa Dean Šoša zabranio prilog Hloverke Novak Srzić o HAVC-u, a citira i poruku koju je dobila od tadašnjeg glavnog urednika programa Saše Runjića. Opisujući to, kaže, 'demokratsko ozračje' u kojem je prestala emisija 'Pola ure kulture' i nastala emisija 'Samo kulturno, molim', nastavlja kako je osmislila novu emisiju.

'Osmislila sam je u atmosferi destrukcije, kao pokušaj dijaloga, nadajući se da se možemo držati skupa svi mi koji ne mislimo isto. Ali podjele u društvu, rigidnost i suspenzija različitosti što ih je proizvela bivša vlast očito nadilaze jednu TV emisiju. I danas je samo važno svrstati se, pripadati grupi, biti tamo gdje je toplo i sigurno. Nije tu više problem ni ministar Hasanbegović, njega smo apsolvirali kao ustašu, nije problem ni intendant Frljić, on je ionako postao nezanimljiv i kad ga se brani i kad ga se napada. A i taj 'kurikul' i taj Marulić, tko ga uopće razumije i što bi se još i s njim gnjavilo djecu…', piše Kamenski, a u zaključnom dijelu svoje odgovor zaključuje povratku na sportski teren i kaže: 'Neka nadobudni sprinteri slobodno jurnu, pa kamo ih kratka staza odnese. Maratonci ionako trče počasni krug.'