biografska drama

Bjelogrlićev film o Tomi Zdravkoviću zatvorio 27. Sarajevo Film Festival

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 20.08.2021 14:57
  • Objavljeno 20.08.2021 u 14:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Film 'Toma' u režiji Dragana Bjelogrlića zatvorio je u petak 27. Sarajevo Film Festival (SFF) ponudivši publici ostvarenje koje je na dramski način izvrno portretiralo lik osobe koja je na poseban način obilježila estradnu pozornicu bivše Jugoslavije

'Toma' je biografska drama posvećena Tomi Zdravkoviću, pjevaču koji je izvedbama u zrelom razdoblju svoje glazbene karije punio najveće koncertne dvorane a umro je 30. rujna 1991. godine kada se njegov život raspadao baš kao i bvša zajednička država.

Iako traje više od dva sata film veže gledatelje intrigantnim scenarijem u kojemu se miješaju retrospekcija i kronološki pristup te ih vodi kroz cijeli Zdravkovićev život, od djetinjstva u dubjkoj srbijanskoj provinciji, preko prvog nastupa do razdoblja u kojemu je on bio nedvojbena zvijezda i postao svojevrsnim simbolom onoga što bi se moglo kvalificirati kao novokomponirana narodna glazba.

No jedna od replika u filmu odlično opisuje ono što je bio Zdravkovićev odnos prema takvim klasfikacijama.

'Nema narod ništa s tim. To je moja muzika', kazat će filmski Toma odgovarajući na opasku liječnika koji odbija negov poziv na koncert jer ne sluša narodnu glazbu. Redatelj Bjelogrlić otkrio je prije novinarske projekcije u Sarajevu kako je film završen samo tri dana prije svjetske premijere na SFF-u, ali i to da je na projektu radio punih šest godina.

Kazao je kako ga je na projekt potaknulo to što u cijeloj regiji nije bilo puno biografskih filmova pa se sada nada da će ovaj posvećen Zdravkoviću biti poticaj i drugim sredinama i autorima da na sličan način opišu važne osobe koje su za sobom ostavile trag i to ne u politici. Film 'Toma' pun je emocija, baš kakve su bile i njegove uglavnom tužne pjesme a redatelj priznaje kako je to ostavilo traga i na cijeloj ekipi koja je radila film.

'Često smo pustili suzu tijekom snimanja a i dok smo film gledali', kazao je Bjelogrlić koji je kroz film provukao cijelu galeriju likova od glumca Zorana Radmilovića i pjesnika Mike Antića do Zdravka Čolića, Kemala Montena i Davorina Popovića te drugih nekadašnjih zvijezda narodnjačke glazbe u bivšoj Jugoslaviji.

Željko Joksimović, koji je radio glazbu za film, rekao je da je imao tešku zadaću pokriti razdoblje od 40 godina različitim izvedbama no pomogle su inspirativne glumačke role. Uvjeren je da je napravio dobar posao, a to je učinio reinterpretacijom svih važnih Zdravkovićevih hitova te poveznicama s glazbom drugih žanrova.

Mladi srbijanski glumac Milan Marić, koji glumi Zdravkovića, kazao je kako ga je prvi susret sa scenarijem suočio s ogromnim izazovom kroz kojega je morao prolaziti korak po korak no u svemu se veoma dobro snašao. Tamara Dragičević glumi Silvanu Armenulić, Zdravkovićevu vječitu i nerealiziranu ljubav. Kazala je kako su i nju obuzele emocije a ovu ulogu opisala je kao izazov s kakvim se nije suočila jer je trebalo shvatiti jedan iznimno kompleksni lik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!