HNK OSIJEK

Bez intendanta, ali na dobrom putu k rješenju

10.01.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Grad Osijek intenzivno pregovara s Osječko-baranjskom županijom i županom Vladimirom Šišljagićem kako bi se što prije raspisao natječaj za izbor intendanta, rekao je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić ocjenjujući da su na dobrom putu da se pronađe rješenje

Na pitanje novinara kada će se riješiti problem Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, koje od 10. prosinca nema ni intendanta ni obnašatelja dužnosti intendanta, gradonačelnik Vrkić odgovorio je kako, po njihovu tumačenju, Šnajder može obavljati poslove obnašatelja dužnosti premda neki misle drukčije.

Mandat intendanta istekao je Božidaru Šnajderu 10. prosinca, nakon čega se grad i županija kao suvlasnici nisu uspjeli dogovoriti o imenovanju obnašatelja dužnosti do raspisivanja natječaja za intendanta.

Prije nego što se raspiše natječaj, osječki HNK treba uskladiti svoj statut sa Zakonom o kazalištima, a nakon toga izabrati novo kazališno vijeće i raspisati natječaj, rekao je za Hinu Šnajder.

Osječko Gradsko vijeće imenovalo je Draženu Vrselju za obnašateljicu dužnosti intendanta, a osječko-baranjska Županijska skupština imenovala je Božidara Šnajdera.

Kazališno vijeće, koje se sastoji od dva predstavnika grada i dva predstavnika županije, donijelo je nakon toga jednoglasnu odluku da obnašatelj dužnosti bude Božidar Šnajder. No, ni mjesec dana poslije toga grad i županija nisu se dogovorili o toj dužnosti. Osječki HNK ima 208 djelatnika, a ne pronađe li se rješenje, za sve su njih upitne plaće za prosinac te funkcioniranje te nacionalne kazališne kuće.


Gradonačelnik Vrkić odgovorio je na pitanje novinara kada se može očekivati sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o kazalištu da se za to ne treba održati sjednica te kako će se to riješiti bez sjednice. 'Na dobrom smo putu', rekao je.

'Ne uspijemo li se dogovoriti, tu problematiku morat će rješavati netko drugi, Vlada i nadležno ministarstvo', rekao je Vrkić, koji je danas sudjelovao na svečanom osnutku trgovačkog društva Obnovljivih izvora energije.