DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ:

'Bez estrade u Lisinskom ne bi bilo ni kvalitetnog klasičnog programa'

22.10.2015 u 16:27

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu i ove jeseni nastavlja svojim programom predstavljati hrvatsku i svjetsku "glazbenu reprezentaciju", a kruna sezone 2015./2016., prema riječima ravnatelja te institucije Dražena Siriščevića, novi je glazbeni program "Lisinski Arioso" koji u studenome otvara sopranistica Anja Harteros, ove godine proglašena najboljom pjevačicom svijeta

"U krizi, recesiji i depresiji, kad svi pokušavaju smanjiti apetite, mi mislimo da treba upravo suprotno - zavrnuti rukave i raditi još i više: u situaciji kad smo možda trebali malo ustuknuti, uzmaknuti i zadržati dah, mi smo punim plućima krenuli naprijed te otvorili jedan novi ciklus", kazao je Siriščević u razgovoru za Hinu.

Tako i u novu sezonu Lisinski ulazi s nesmanjenim brojem koncerata i s gostima koji predstavljaju sam vrh domaće i svjetske glazbene scene i to s proračunom u visini 1,1 milijun kuna, koliko Dvorana dobiva od Grada Zagreba za realizaciju programa, dodao je.

To je tek jedna petina sredstava potrebnih za ostvarivanje kvalitetnog klasičnog programa do kakvog Lisinski tradicionalno drži, napomenuo je Siriščević, a ostatak se prikuplja iz vlastitih prihoda, koji su ove godine porasli, kao što je u odnosu na prošlu godinu porastao i broj pretplatnika za klasični program.

Sve to ne bi bilo moguće bez brojnih koncerata zabavne glazbe koji se organiziraju u dvorani, upozorio je Siriščević.

"Klasični program čini 90 posto našeg programa, a koncerti tzv. estrade, zbog kojih smo često na meti kritika, tek deset posto, a upravo oni generiraju sredstva potrebna da bi Lisinski ostvario svoj ambiciozni program kojim pridonosi kulturnoj slici Zagreba", pojasnio je.

U takvim je okolnostima KD Lisinski ponovo uspio napraviti sjajnu sezonu, istaknuo je, a ono na što je posebno ponosan je novi program "Lisinski Arioso", posvećen opernim umjetnicima, koji će u samo jednoj sezoni zagrebačkoj publici predstaviti čak četiri vodeće pjevačke svjetske zvijezde današnjice: njemačku sopranisticu Anju Harteros, latvijsku mezzospranisticu Elinu Garanču, te baritone, Amerikanca Thomasa Hampsona i Rusa Dmitrija Hvorostovskija.

Ispit za zagrebačku publiku

"Bez lažne skromnosti, mogu reći da se u povijesti glazbenog života Hrvatske nije dogodilo da netko napravi ciklus u kojem u jednoj sezoni nastupaju četiri velike zvijezde takvoga formata, kao što smo to mi uspjeli ove godine", istaknuo je Siriščević.

"Riječ je o pjevačima koji nisu niti na početku svoje karijere niti na njezinu zalasku, već su to megazvijezde najvećih svjetskih pozornica, od newyorškog Metropolitana, preko milanske Scale, do Beča, Berlina, Londona i drugdje", dodao je.

Program u subotu 7. studenog otvara Harteros, prema International Opera Awards 2015 najbolja pjevačica svijeta koja redovito nastupa u najuglednijim opernim kućama i surađuje s vodećim svjetskim dirigentima poput Zubina Mehte, Lorina Maazela, sir Johna Eliota Gardinera i drugih.

Harteros će u Zagrebu nastupiti uz Panonsku filharmoniju iz mađarskog grada Pečuha, osnovanu prije više od dvjesto godina, i pod dirigentskim vodstvom trenutačno najuspješnijeg hrvatskog dirigenta mlađe generacije Ivana Repušića, a izvodit će najljepše arije iz djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija i Francesca Cilee.

"Sjajne večeri" opernih zvijezda današnjice nastavit će se gostovanjem u Zagrebu latvijske mezzosopranistice Eline Garanče 8. veljače 2016.; Thomas Hampson će nastupiti 14. veljače, a premijerni će ciklus "Lisinski Arioso" zaokružiti u petak 13. svibnja Dmitrij Hvorostovskij u pratnji Novog simfonijskog orkestra iz Sofije.

"U svijetu klasične glazbe, to je kao da nam u Zagreb dolaze tri Reala i Barcelone u nogometnom svijetu", istaknuo je Siriščević. "Nadam se da će to i publika prepoznati; to je ispit ne samo naše sposobnosti da u teškoj situaciji uspijemo angažirati najbolje što se da angažirati na polju opernih umjetnika, nego je to na neki način i ispit koji će pokazati je li Zagreb spreman tu kvalitetu i prihvatiti", poručio je.

Lisinski subotom

Siriščević je posebno ponosan na ciklus "Lisinski subotom", koncertni program koji već godinama "beskompromisno" predstavlja najveće svjetske orkestre, dirigente, soliste i "hrvatsku glazbenu reprezentaciju".

Nakon "spektakularnog koncerta" početkom listopada Korejskog simfonijskog orkestra, te nastupa u Zagrebu američkog klasičnog pijanista Stephena Kovacevicha, koji je tu održao koncert u povodu svojeg 75. rođendana, ciklus se nastavlja već u subotu 24. listopada gostovanjem Sanktpeterburških solista, "jednog od najboljih ruskih komornih ansambala".

"Riječ je o vrhunskom komornom ansamblu osnovanom prije gotovo trideset godina, 1987., pod vodstvom violinističkog virtuoza Mihaila Gantvarga, dugogodišnjeg koncertnog majstora Sanktpeterburške filharmonije i rektora Konzervatorija u Sankt Peterburgu", istaknuo je Siriščević.

"Lisinski subotom" ugostit će u subotu 14. studenog i Trio Orlando, koji čine violinist Tonko Ninić, violončelist Andrej Petrač i pijanist Vladimir Krpan, koji će tu obilježiti 30. obljetnicu zajedničkog djelovanja. Također, Lisinski nastavlja suradnju s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, čiji će zbor tu dvaput nastupiti uz pratnju Simfonijskog orkestra i pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka.

"U reprezentativnom ciklusu 'Lisinski subotom', jedinom ciklusu klasične glazbe koji okuplja najveće svjetske orkestre, dirigente i soliste, koji je danas ostao ključnom poveznicom između svijeta glazbe i 'najboljega u Hrvatskoj', dva koncerta dajemo studentima Muzičke akademije koji će jednoga dana nositi glazbeni repertoar ne samo u nas nego, nadamo se, i u svijetu", kazao je Siriščević.

Prvi je program naslovljen "Njemački rekvijem", na kojemu će 5. prosinca izvoditi Njemački rekvijem za sopran, bariton, mješoviti zbor i orkestar Johannesa Brahmsa, a 9. travnja 2016. nastupaju sa "sjajnim programom koji se dugo nije izvodio" naslovljenim "Chaos i religiofonija", koji će biti posvećen 120. obljetnici rođenja Josipa Štolcera Slavenskog.

U nastavku sezone, ciklus će 21. studenoga ugostiti i Berlinski simfonijski orkestar na koncertu s "jednim od danas najboljih svjetskih pijanista", Rusom Aleksejom Volodinom.

Slijedi, 12. prosinca, nastup srpskog violinističkog virtuoza Nemanje Radulovića, "'enfant terriblea' koji mijenja sliku toga kako trebaju izgledati i kako muziciraju klasičari".

"Zato smo koncert i nazvali 'Ne volite ozbiljnjake?' – za sve koji bi htjeli doći i vidjeti kako klasična glazba može i drugačije izgledati", istaknuo je Siriščević.

Ivo Pogorelić, jazz i kazalište

U novoj godini, ciklus se nastavlja nastupom 30. siječnja 2016. Bečkih dječaka, te potom 27. veljače Češke filharmonije, "čestog gosta pozornice Lisinski čiji nastupi redovito pune dvoranu na rasprodanim koncertima".

Sezonu će 23. travnja iduće godine zaključiti nastup "konstante" ciklusa "Lisinski subotom" svih Siriščevićvih mandata, Ive Pogorelića, koji "ove godine dolazi s recitalom – sam na pozornici s klavirom izvodit će djela Stravinskog, Brahmsa, Schumanna, Paganinija i Liszta".

Kao još jedan izuzetno zanimljiv koncert Siriščević izdvaja, u ožujku 2016., gostovanje u Zagrebu ruske pijanistice Ksenie Kogan i južnokorejske violinistice Soyoung Yoon.

"One će na koncertu pod nazivom 'Dame nastupaju' izvesti čak tri koncerta u jednoj večeri: jedan violinski, jedan koncert za glasovir, te jedan u kojemu će te dvije solistice nastupiti zajedno. Bit će to prava poslastica jer tako nešto nije uobičajeno u klasičnom koncertnom repertoaru", pojasnio je.

Lisinski nastavlja suradnju i sa Zagrebačkom filharmonijom, a tu su i Cantus Ansambl, Mladi u Lisinskom, te ciklusi HRT-a.

Mladim i darovitim umjetnicima ostaju otvorena vrata Lisinskog za predstavljanje njihovog glazbenog umijeća u programima koji se ostvaruju u suradnji s Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika, a nastavlja se i suradnja s Hrvatskim društvom skladatelja u afirmaciji jazz glazbe kroz novu sezonu glazbene manifestacije Jazz.hr, koja tradicionalno u Lisinski dovodi ponajbolje svjetske i domaće jazz glazbenike.

Osim što se potvrđuje kao prepoznatljiv zagrebački klupski prostor hrvatskih i inozemnih jazz glazbenika, Mala dvorana Lisinskog već je tradicionalna domaća scena niza nezavisnih kazališta, čija se gostovanja u redovitim razmacima nastavljaju i ove godine.