NJEMAČKA KULTURA

Beethovenova godišnjica ušla u koalicijski ugovor njemačke vlade

29.11.2013 u 14:00

Bionic
Reading

U 185 stranica obimnog koalicijskog ugovora nove njemačke vladajuće koalicije, istaknuto je i kao nacionalna zadaća vlade da odgovarajuće obilježi 250. godišnjicu rođenja velikog skladatelja Ludwiga van Beethovena

Iako je Bonn u međuvremenu pomalo zaboravljen njemački grad, otkako je Berlin ponovno postao glavni grad ujedinjene Njemačke, čini se da će uskoro ponovno biti u središtu pozornosti tamošnje, pa i svjetske javnosti. Naime, u Bonnu je 1770. godine rođen veliki skladatelj Ludwig van Beethoven, čovjek koji je stvarao najmoćniju i najljepšu muziku u povijesti čovječanstva, a obilježavanje 250. godišnjice njegova rođenja proglašeno je događajem od nacionalne važnosti.

Tako je navedeno u novom koalicijskom ugovoru velike koalicije demokršćana i socijaldemokrata, iako je riječ o 2020. godini, a ova koalicija ima mandat do sljedećih izbora za Bundestag 2017. No, Nijemci očito znaju planirati pa je 250. godišnjica Beethovenova rođena navedena kao 'nacionalna zadaća', koja nudi 'izvanredne mogućnosti za kulturnu naciju Njemačku u državi i inozemstvu'. Planira se i Beethovena zaštiti preko UNESCO-a kao svjetsko kulturno blago.

U Bonnu pak žele i da se izgradi velika koncertna dvorana, što bi se pak s državnog nivoa financiralo sa 39 milijuna eura, kako je najavljeno, a sve bi trebalo biti gotovo do 2020. godine. Time bi se na novi nivo podigao i redoviti godišnji festival posvećen Beethovenu, kojim se u Bonnu 'slavi najvećeg sina grada'.