FESTIVAL NOVOG CIRKUSA

Balerine i snagatori oduševili Zagrepčane

24.11.2013 u 19:50

  • +24

Pogledajte Novi cirkus u akciji

Izvor: Promo fotografije / Autor: Siniša Glogoski

Bionic
Reading

U petak je gledalište Pogona Jedinstvo ispunila večer malih formi 'Balkan u Francuskoj', a krcato gledalište Scene Travno u subotu je višestrukim pozivima na bis ispratilo 'Slapstick Sonatu' češke skupine La Putyka

Slovensko-hrvatski kolektiv Dislocated Unity (unutar kojeg djeluje Dana Auguštin) i makedonsko-francuski kolektiv Porte 27 (unutar kojeg djeluje Vasil Tasevski) posebno su za publiku Festivala novog cirkusa i prostor velike hale stare prisavske tvornice kreirali male cirkuske formate u kojima se poigravaju sa sjenama, videoprojekcijama i vlastitim gipkim tijelima.

U premijernom nastupu pred zagrebačkom publikom zračna akrobatkinja Dana Auguštin predstavila je performans WO, o potrazi za mjesečevom dugom, dok je Vasil Tasevski, akrobat na sferi zvanoj topka, za Je me réveille pour mourir inspiraciju pronašao u pjesmi Smrt u avionu slavnog brazilskog pjesnika Carlosa Drummonda de Andrade.

Šesteročlana češka skupina Cirk La Putyka pokazala je da visoki produkcijski standardi nisu rezervirani samo za suvremene cirkuske autore zapadne Europe.

Predstava Slapstick Sonata zagrebačku je publiku nasmijala, ali i nadahnula zahtjevnim akrobacijama u kojima su artisti doslovce letjeli do reflektora, klaunskim etidama na teme ozbiljnih sportova, ozbiljne glazbe i ozbiljnoga plesa, poetičnim zračnim točkama, kompleksnim sinkronizacijama pokreta, preciznošću i koncentriranošću izvedbe.

Balerine i snagatori u Slapstick Sonati postaju snagatorke i baletani, a drvena scenografija mjesto lansiranja prema krovu dvorane. Festivalska publika disala je zajedno s predstavom sve do finalnoga prizora u kojem svi performeri zajedno pokušavaju dosegnuti visine, penjući se po visećim vrpcama.

Više o Festivalu novog cirkusa doznajte na www.cirkus.hr.