'DOBRO JUTRO'

Babajino posljednje i rijetko prikazivano remek-djelo u Dokukinu KIC

24.02.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Zagrebačko Dokukino KIC u četvrtak, 27. veljače, u sklopu programa Hall of Fame donosi rijetko prikazivani dokumentarni filmski esej 'Dobro jutro' istaknutog hrvatskog redatelja Ante Babaje.

Film 'Dobro jutro' iz 2007. svojevrsni je Babajin filmski testament, u kojem je Ante Babaja uperio djetinje radoznao pogled u vlastiti neizbježni kraj, ističe se u najavi projekcije, na koju je ulaz besplatan.

Smješten u dom za stare i nemoćne osobe u Zagrebu, taj filmski autoportret prikazuje jednog od tamošnjih stanara, samog Babaju koji miniDV kamerom želi dokumentirati ambijent u kome živi: svoju, a djelomično i svakodnevnicu većine drugih štićenika.

'Ovaj osamdesetogodišnjak na kraju svoje više od pola stoljeća duge karijere imao je skromnosti i nadahnuća krenuti ispočetka, te snima svoj prvi dugometražni dokumentarni film u kojem prvi put koristi digitalnu tehnologiju', napominje se.

Situacije iz svojeg umirovljeničkog života redatelj kombinira sa scenama iz filmova koje je snimio tijekom duge karijere te uz 'mnogo humora i topline ostvaruje beskompromisno filozofsko razmatranje starosti, ali i vlastitog umjetničkog djela i života.'

Babajin posljednji film premijerno je prikazan na ZagrebDoxu, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand Prix za najbolji film festivala i Oktavijan za najbolji dokumentarni film.

Jedan od rijetkih predstavnika filmskog esejizma u hrvatskom filmu, najpoznatiji je po svojim modernističkim ekranizacijama literarnih klasika, 'Breza' (1961.) prema djelu Slavka Kolara i 'Mirisi, zlato i tamjani' (1971.) prema djelu Slobodana Novaka.

Snimio je i niz apstraktnih filmskih eseja antropološke tematike, kojemu pripada i 'Dobro jutro', počevši od filma 'Tijelo' (1965.) preko 'Čekaonice' (1975.) i 'Starica' (1976.).

Prije filma o filmu će govoriti filmska kritičarka Višnja Vukašinović, a prikazat će se i Babajin kratkometražni film 'Tijelo'.

Hall of Fame Dokukina svojevrsni je vodič kroz povijest dokumentarnog filma, serija predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma.

Nova sezona programa Hall of Fame, posvećena filmskom eseju, otvorena je u siječnju uz filmski memoar i zabavnu nefikcijsku romantičnu komediju 'Shermanov marš' (1985.) američkog redatelja Rossa McElweeja.