NAJAVLJEN PROSVJED

Antifašisti i manjinci zgroženi: Sedlar ne smije dobiti nagradu!

18.04.2017 u 13:02

Bionic
Reading

Zagrebačka Skupština u srijedu će, među ostalim, odlučivati o dodjeli nagrade Grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru, a protiv čega se otvorenim pismo oglasila Antifašistička liga, potom i predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine te su najavljeni prosvjedi pred Skupštinom za rano jutro prije početka sjednice

Antifašistička liga Republike Hrvatske otvorenim pismom koje potpisuje Zoran Pusić obratila se Skupštini Grada Zagreba u kojem osuđuju namjeru da se režiseru Jakovu Sedlaru dodijeli priznanje i novčana nagrada Grada, a o čemu će skupštinari odlučivati u srijedu. U utorak su otvoreno pismo skupštinarima i gradonačelniku Milanu Bandiću poslali i predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine.

Rada Borić iz Nove ljevice potvrdila je tportalu da će u srijedu od ranog jutra pred Skupštinom na Gornjem Gradu dočekati vijećnike i tražiti od njih da ne podrže ovakav prijedlog kojim bi titulu najboljeg filmaša i kazalištarca ponio Jakov Sedlar.

'Pokušat ćemo utjecati iako se bojimo da je odluka već donesena. Želimo ih upozoriti da budu svjesni kome se dodjeljuje časna nagrada Grada Zagreba koja je bila dodjeljivana na Dan oslobođenja Grada i pokazati im da je dodjeljuju osobi koja se služi falsificiranjem. Bojim se da će Sedlar nagradu dobiti jer živimo u vremenu gdje su falsifikatori nagrađivani nagradama i ministarskim mjestima', rekla je Rada Borić za tportal i dodala kako se nada da će sljedeće godine druga osoba odlučivati o gradu.

O odluci Odbora za javna priznanja, prema kojoj je među imenima predloženim za Nagradu Grada Zagreba i Jakov Sedlar, tportal je već pisao, kao i o tome da je u prošloj godini najviše odjeknuo njegov film 'Jasenovac - istina' za koji je Slavko Goldstein ustvrdio da je pun falsifikata i neistina, a za koji je Sedlar i kazneno prijavljen.

'Uvjereni smo da Jakov Sedlar zbog svog glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma tu cijenjenu nagradu ne smije dobiti', navodi se u pismu koje potpisuju Sanja Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i Saša Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Zagreba.

'Odluka o nagradi donosi se točno na dan kada su ustaše prije 72 godine započeli uništavanje Jasenovca i tri dana prije obljetnice proboja preživjelih logoraša. Iskreno se nadamo da ona neće biti dodijeljena čovjeku koji tvrdi da tog koncentracijskog logora zapravo nije bilo', dodaju.

U telefonskom razgovoru Zoran Pusić je za tportal kazao kako je u obrazloženju nagrade Sedlaru navedeno da je njegovih deset filmova u muzeju Holokausta Yad Vashem. 'Ono što predlagatelj ne navodi je da arhiva u Yad Vashemu drži i sve filmove koji negiraju Holokaust', rekao je Pusić.

'Prije gotovo godinu dana Antifašistička liga RH podnijela je kaznenu prijava protiv J. Sedlara zbog flagrantnih krivotvorina i laži iznesenih u njegovom dokumentarnom filmu 'Jasenovac – istina'. U filmu se govori o 'mitu o ustaškom Jasenovcu', iznose se ničim potkrijepljene tvrdnje da su 'od 1945. do 1951. komunističke vlasti pogubile u Jasenovcu znatno više žrtava nego NDH od 1941. do 1945.', prikazuju se pisma Pavelića Budaku koja su napisana za potrebe filma, a u stvarnosti ne postoje, prikazuje se slika Vjesnika s velikim naslovom: 'Mnoge leševe iz Jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba', navodi se u otvorenom pismu Antifašističke lige RH te dodatno obrazlaže: 'Upravo Vjesnik s tim naslovom istaknuo je Sedlar na premijeri filma kao krunski dokaz lažne propagande kojom se pokušalo ocrniti Jasenovac i NDH, 'jer svi znamo da je Jasenovac nizvodno od Zagreba'. Međutim, i površni pogled na sliku tog Vjesnika pokazuje da je laž negdje drugdje. Na slici se vidi da se radi o Vjesniku iz svibnja 1945., sam broj dana je oštećen, ali se može vidjeti da se članak ispod navedenog naslova odnosi na Kardeljev govor o Trstu i nema nikakve veze s Jasenovcem. Lako je bilo provjeriti da u svibnju 1945. Vjesnik s navedenim naslovom ne postoji.'

Pismo se zaključuje riječima da je jasno kako se radi o namjernim podvalama i falsifikatima nespojivim s elementarnom profesionalnošću i moralom. 'Dodjela nagrade Grada Zagreba čovjeku koji se takvim podvalama i krivotvorinama služi bila bi sramota za Skupštinu grada i obezvređivanje same nagrade', navodi se u pismu koje je uputila Antifašistička liga.