U KNEŽEVOM DVORU

Ansambl Esperanza nastupio na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

30.07.2019 u 23:56

Bionic
Reading

Ansambl Esperanza, sastavljen od mladih virtuoza iz Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu, nastupio je uz solista pijanista Dmytra Chonija u utorak navečer u atriju dubrovačkog Kneževog dvora u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Ansambl Esperanza čine: na violinama - Chouchane Siranossian (koncertna majstorica), Valentina Serena Paetsch, Charlotte Woronkow, Fabiola Tedesco, Charlotte Spruit, Amelie Cosima Wallner, Jeff Yunzhe Wu, Tetiana Lutsyk, Miyuko Wahr i Una Stanić, na violama Isidora Timotijević i Dagmar Korbar, na violončelima Beata Jemina Antikainen i Moritz Huemer te na kontrabasima Jura Herceg i Igor Šajatović. Premda je bio najavljen, zbog bolesti izostao je nastup druge solistice violinistice Sare Domjanić.

Osnivač i voditelj ansambla te ravnatelj Međunarodne glazbene akademije, hrvatski glazbenik Dražen Domjanić izjavio je povodom koncerta kako Akademija okuplja najbolje mlade glazbenike svijeta, a među njima je i puno Hrvata.

'Zanimljivost ansambla je što je zapravo riječ o ansamblu izvrsnih solista s više međunarodnih nagrada. Uspjeh ansambla vezan je za vrhunsku kvalitetu, ali i šarm tih mladih ljudi žednih uspjeha i novih iskustava. Zato i sviraju po najvećim dvoranama Europe, a još uvijek su neopterećeni da od toga moraju živjeti', rekao je Domjanić.

'Akademija ne dijeli nikakve diplome, već osigurava mladim glazbenicima sve što im je potrebno, a što druge institucije ne mogu osigurati. Otvaramo im prostor za sviranje, s drugim mladim kolegama, od trija do noneta. Nudimo im i puno znanja i iz ekonomije te u vezi njihovih mogućih medicinskih problema, pogotovo kod gudača. Dakle, to je sveobuhvatno obrazovanje, uz naravno financijsku podršku', objasnio je Domjanić.

Naglasio je kako se kroz rad u Akademiji 2015. rodila ideja o osnivanju vrhunskog ansambla.

'Već nakon godinu dana Esperanza je osvojila prvo priznanje, potom smo lani osvojili Opus Klassik, a ove godine smo za istu nagradu nominirani u dvije kategorije', dodao je Domjanić.

Ansambl Esperanza osnovala je krajem 2015. Međunarodna glazbena akademija u Lihtenštajnu kao dio svojih nastojanja da talentiranim mladim glazbenicima pruži sveobuhvatno glazbeno obrazovanje. Ansambl vodi koncert-majstorica Chouchane Siranossian, a njegov repertoar pokriva raspon od barokne do suvremene glazbe.

Ansambl Esperanza je u četiri godine postojanja osvojio niz važnih priznanja, a iza sebe imaju i tri nosača zvuka. Svoj debi doživjeli su u veljači 2015. na na petom izdanju festivala "Next Generation" u Bad Ragazu, uz najviše ocjene publike i međunarodnih medija. Od tada su nastupali u Lihtenštajnu, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj, redoviti su sudionici festivala 'Next Generation' i 'Music Connects' u Bad Ragazu u Švicarskoj i "Vaduz Classic" u Lihtenštajnu.

2017. osvojili su Međunarodnu nagradu za klasičnu glazbu (ICMA) u kategoriji posebnog dostignuća, a u rujnu 2018. uslijedila je Nagrada Opus Klassik za najbolju promociju mladih talenata.