NIŠTA OD ZATVARANJA SLUČAJA

Američki sud odbio molbu Romana Polanskog, drama se nastavlja

04.04.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Sudac Scott Gordon na Vrhovnom sudu u Los Angelesu 3. travnja odbio je molbu 83-godišnjeg redatelja da se okonča 40 godina star sudski spor zbog silovanja maloljetnice objasnivši kako nije moguće okončati slučaj u odsutnosti Romana Polanskog koji je svojim postupkom pokazao da američki sud ne poštuje

'Roman Polanski kao bjegunac ne može ništa tražiti od američkog suda dok ga ne počne poštovati', bio je zaključak suca Scotta Gordona koji je jučer 3. travnja odbio zatvoriti 40 godina star slučaj poljskog redatelja zbog njegova spolnog odnosa s 13-godišnjakinjom 1977. Naime, Polanski koji je prije nekoliko mjeseci pokrenuo novu istragu, želio je suđenje u svojoj odsutnosti ili pak garanciju suda da neće doći do njegova uhićenja i pritvora ako odluči doći na suđenje u Los Angeles.

Kalifornijski sud poručio je Polanskom kako ne može rješavati slučaj u odsutnosti optuženika i zatražio njegov dolazak u SAD ako želi da se sudski spor napokon okonča. No za 83-godišnjeg Polanskog to bi značilo i moguće uhićenje i odsluženje zatvorske kazne koju je izbjegao bijegom iz SAD-a u Europu 1978. godine.

Sudac je u pismenoj odluci izložio kako objašnjenja Polanskog i njegova odvjetnika o pokretanju nove istrage zbog pogrešnog vođenja spora na sudu prijašnjih godina nisu dovoljno čvrsta.

Harland Braun podnio je u prosincu 2016. zahtjev na sudu u Los Angelesu da se otpečate dosjei koji sadrže transkript svjedočenja tužitelja Rogera Gunsona u njegovu slučaju. Braun smatra kako tajno svjedočenje podržava tvrdnju Romana Polanskog da je odslužio kaznu određenu nagodbom od 48 dana zatvora zbog spolnog odnosa s 13-godišnjakinjom 1977., s čime se sudac tada i službeno složio.

Gunsonovo saslušanje na sudu u Los Angelesu zakazano je za 26. travnja.

Polanski je 1977. proveo 42 dana u zatvoru, nakon čega je pušten na slobodu. Stvari su se zakomplicirale kad je sudac Laurence Rittenband naknadno istražio slučaj i odlučio kako Polanski zaslužuje kaznu od 50 godina zatvora. Ubrzo nakon toga redatelj bježi u Europu. Posljednjih godina Polanski živi i radi u Francuskoj te uz poljsko ima i francusko državljanstvo.

Redatelj je 2009. proveo dodatna 334 dana u kućnom pritvoru u Švicarskoj nakon što su ga vlasti pokušale izručiti SAD-u; švicarski je sud donio odluku da je odslužio kaznu na koju je pristao nagodbom, no odvjetnik Polanskog Braun sad traži da i sud u Los Angelesu potvrdi tu odluku i prestane ga tretirati kao bjegunca. Nažalost, američki sud to je odbio, redatelj je za američko pravosuđe još uvijek bjegunac i dolaskom u SAD prijeti mu uhićenje.