FESTIVAL MESS

Adrian Pezdirc u Sarajevu dobio nagradu za najboljeg mladog glumca

09.10.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Glumac Zagrebačkog kazališta mladih Adrian Pezdirc na ovogodišnjem, 58. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu dobio je nagradu Rejhan Demirdžić za najboljeg mladog glumca, za ulogu Davida u predstavi 'Ono što nedostaje' Selme Spahić

Obiteljska drama Tomislava Zajeca 'Ono što nedostaje', za koju je 2014. dobio nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst, režirala je sarajevska redateljica Selma Spahić, a premijerno je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih prikazana u prosincu 2017. Adrian Pezdirc u njoj igra Davida, 16-godišnjaka koji istražuje svoju homoseksualnost, a izvedbu mu je tportalova kazališna kritičarka Nina Ožegović ocijenila izvanrednom. U lik je, piše Ožegović u kritici nakon zagrebačke premijere, unio 'cijeli dijapazon emocija, od naivnosti i dječačke ranjivosti preko seksualne ustreptalosti tek probuđenog mladca do zrelosti mladog čovjeka, spremnog da ostvari sebe bez obzira na društvene i obiteljske predodžbe o poželjnom sinu'.

'Njegov David je istodobno plašljiv i hrabar, zapravo, on je jedini od svih likova u drami koji nije opterećen prošlošću i koji još ima snage za novi početak, bez obzira na ono što obitelj i društvo očekuju od njega. To posebno dolazi do izražaja u eksplicitnoj, ali vrlo nježnoj i dirljivoj ljubavnoj sceni s Humanitarcem, vjerojatno najeksplicitnijim prikazom homoseksualnog čina u hrvatskom kazalištu, kad Pezdirc nakon Humanitarčeva odbijanja, gnjevan i frustriran, iskazuje svu tragiku svog lika, ali čini se i riješenost da zakorači svojim putem', piše Ožegović.

  • +12
Predstava 'Ono što nedostaje' Selme Spahić u ZKM-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Pored Pezdirca u predstavi glume Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Doris Šarić Kukuljica, Frano Mašković kao spomenuti Humanitarac, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez i Goran Guksić.

Selmi Spahić, inače umjetničkoj ravnateljici Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu 'Ono što nedostaje' prva je zagrebačka režija. Ansambl ZKM-a predstavu je izveo u sarajevskom Narodnom pozorištu trećeg dana festivala, koji je ove godine, u svom 58. izdanju, trajao od 29. rujna do 6. listopada.

Nagrada za najboljeg mladog glumca dodjeljuje se u ime sarajevskog kazališnog, filmskog, radijskog i televizijskog glumca i televizijskog scenariste Rejhana Demirdžića (1927. - 1988.).

Adrian Pezdirc rođen je 1990. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu, glazbenu i srednju školu i pohađao dramski studio (kod Ines Škuflić Horvat) i plesni studio (kod Desanke Virant) Učilišta ZKM-a, stoji na službenoj stranici kazališta. Diplomirao je u klasi Krešimira Dolenčića 2014. ulogom Tartuffea u istoimenoj predstavi za koju je iste godine nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina.

Tijekom studija glumio je u predstavama 'Medeja i Michelangelo' (r. Tomaž Pandur, HNK u Zagrebu), 'Last Five Years' (r. Lea Anastazija Fleger, ADU u Zagrebu), 'Škola za anđele' (r. Dino Pešut i Mirna Rustemović, ADU u Zagrebu i ZKM, Rektorova nagrada u ak. god. 2013/2014), 'Adam i Eva' (r. Natalija Manojlović, ADU u Zagrebu i Teatar ITD), 'Tihi obrt' (r. Bobo Jelčić, ADU u Zagrebu i ZKM).

Nakon diplome nastupa u predstavama 'Dubrovačka trilogija' (r. Staša Zurovac, Dubrovačke ljetne igre) i 'Spone' (kor. Roberto Olivan, Zagrebački plesni ansambl i ZKM).

Tijekom studija polazio je i mnoge radionice, Nigela Charnocka, Jana Fabrea, Living Images – simpozij i radionicu posvećene Mihailu Čehovu (Zürcher Hochschule der Künste), Die Europa-Liste (Universität der Künste Berlin, Goethe-Institut, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften).

U 2015. počinje jednogodišnje stručno osposobljavanje u ZKM-u glumeći u predstavama '(Pret)posljednja panda ili statika' i 'Čarobni brijeg', a 2016. postaje članom ZKM-ova ansambla.

Glumi i u ZKM-ovoj uspješnici, predstavi 'Črna mati zemla' koju je prema romanu Kristiana Novaka i u adaptaciji Tomislava Zajeca režirala Dora Ruždjak Podolski. U rujnu je izvedena jubilarni, 50. put, a Pezdirc tumači glavnog junaka Matiju Dolenčeca.