U LISINSKOM

8. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

13.09.2023 u 17:52

Bionic
Reading

Od 16. do 22. rujna 2023 u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održava se poznato međunarodno natjecanje mladih dirigenata koje nosi ime velikog hrvatskog dirigenta, maestra Lovre von Matačića

Prvo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić održano je 1995. godine na desetu obljetnicu Matačićeve smrti. Od tada, u jesen svake četvrte godine, natjecanje se već tradicionalno održava u Zagrebu u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić. Osnovni cilj Fonda i natjecanja je pružiti potporu mladim dirigentima iz cijelog svijeta koji grade svoj profesionalni put te promicati i njegovati umjetničko, kulturno i društveno nasljeđe našega najvećeg dirigenta Matačića.Natjecanje je i ove godine privuklo impresivan broj kandidata, njih gotovo 200, a prijave su stigle sa svih kontinenata.

'Da je Matačićevo nasljeđe na pravi način pretočeno u djelo najbolje svjedoče same prijave na ovogodišnje natjecanje. Posebno je važna činjenica da raste i broj kandidata iz Hrvatske te će u drugom krugu natjecanja sudjelovati i dva mlada dirigenta iz Hrvatske. Impresivne biografije kandidata i pomno odabrani program jamac su visokom profilu manifestacije koja će, nadamo se, privući i brojnu publiku', izjavio je akademik Frano Parać, predsjednik Fonda Lovro i Lilly Matačić.

Među prijavljenima, stručni međunarodni žiri natjecanja odabrao je kandidate koji će imati priliku uživo se predstaviti ocjenjivačkom sudu sastavljenog od uglednih domaćih i svjetskih imena. Ove godine kandidate će ocjenjivati Antoni Wit u ulozi predsjednika žirija, potom Valentin Egel, Zoran Juranić, Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dawid Runtz i Leo Samama.

Natjecanje službeno počinje 16. rujna, a 19 odabranih kandidata stat će pred dirigentski pult u KD Vatroslav Lisinski te uz Zagrebačku filharmoniju pokazati svoj talent uz atraktivna djela svjetske i hrvatske glazbene baštine. Deset najbolje ocijenjenih potom ulazi u iduću fazu natjecanja koja će biti otvorena za javnost.

Naime, 20. i 21. rujna, kada se u Lisinskom održava treći i četvrti krug natjecanja, osiguran je besplatan ulaz za sve one koji žele vidjeti mlade dirigentske nade na djelu i uživati u glazbenim klasicima. Dostupan za javnost bit će i finalni krug natjecanja te svečani završni koncert, koji je na rasporedu u petak 22. rujna u 19.30 sati, kada će u Lisinskom u sklopu ciklusa Zagrebačke filharmonije nastupiti troje najuspješnijih kandidata te biti proglašen pobjednik 8. Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić.