SNAGA VALOVA

UniWave200 — elektrana koja koristi moć mora

01.11.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Dosad su isprobani deseci različitih ideja za učinkovito, pouzdano i jeftino iskorištavanje energije morskih valova. No, nijedna nije bila osobito uspješna. Koncept australske tvrtke Wave Swell Energy (WSE) toliko je jednostavan da bi čak mogao i uspjeti

Početkom prošle godine u Bassovu tjesnacu koji odvaja Tasmaniju od australske obale instalirana je testna verzija plutajuće platforme nalik na veliku pedalinu koja proizvodi električnu energiju iskorištavajući kretanje morskih valova. Ideja prema kojoj radi uređaj nazvan UniWave 200 je koliko jednostavna, toliko i genijalna.

Zahvaljujući domišljatom dizajnu, kad valovi udaraju u platformu morska voda se usmjerava u posebno dizajniranu komoru gdje istiskuje sav zrak kroz izlazni ventil. Kako se morska voda povlači, u komori se stvara snažan vakuum koji usisava vanjski zrak i pritom pokreće lopatice turbine koja proizvodi struju. Dakle, UniWave 200 zapravo koristi valove kako bi stvarao snažno strujanje zraka - čitav sustav možda bi ispravnije bilo opisati kao vjetroelektranu na morski pogon!

Ključna inovacija australske tvrtke je jednosmjerno generiranje struje. Naime, budući da valovi imaju amplitude, drugi generatori koji koriste energiju morskih valova imaju dvosmjerne turbine koje su skuplje, kompliciranije, podložnije kvarovima i manje učinkovite. Plutajući elektrogenerator tvrtke WSE također bi riješio i niz drugih problema s kojima se suočavaju razni drugi projekti iskorištavanja morskih valova.

Svi njegovi pokretni dijelovi nalaze se iznad vodene linije, što bi trebalo znatno smanjiti troškove održavanja, produljiti njegov životni vijek i učiniti ga potpuno bezopasnim za ribe i druge morske životinje. Nadalje, dizajn UniWavea također omogućuje ugradnju tih generatora čiste energije u lukobrane i morske nasipe, u sklopu raznih projekata zaštite obale od erozije.

A kad se globalna razina mora u drugoj polovici stoljeća dodatno podigne, što se čini neminovnim, budući zidovi za zaštitu obalnih gradova mogli bi biti opremljeni ovim jeftinim generatorima zelene struje. Testna platforma snage 200 kW više je od godinu dana u stvarnim uvjetima uz obalu otoka King, na pola puta između Melbournea i tasmanijske obale, prkosila vremenskim prilikama i neumorno proizvodila struju za lokalnu elektroenergetsku mrežu. WSE je tijekom probnog rada napravio nekoliko promjena u dizajnu, a ukupni rezultati testa nadmašili su očekivanja.

'Namjeravali smo dokazati da Wave Swellova tehnologija može funkcionirati u stvarnom svijetu Tasmanijskog oceana. Izvedba je premašila očekivanja zahvaljujući lekcijama koje smo naučili kroz projekt, tehnološkim poboljšanjima i doradama koje smo napravili, rekao je izvršni direktor WSE-a Paul Geason. Dodao je da je stopa pretvorbe snage valova u električnu energiju u prosjeku bila 45 do 50 posto.

'Ovo je veliko poboljšanje u odnosu na prijašnje uređaje i pokazuje da je došao trenutak da snaga valova stane uz vjetar i sunce kao dio moderne energetske mješavine', zaključio je Geason. Čini se da je sljedeći korak dizajniranje uređaja veće snage i - početak komercijalne proizvodnje.