M51 SOLAR EXPRESS

Stiže nova superjahta na sunčani pogon, inspirirana parnim lokomotivama

28.08.2022 u 13:59

Bionic
Reading

Solar Express jedna je od superjahti čije ime govori sve. Novi futuristički koncept, koji je osmislio Anthony Glasson iz dizajnerskog studija M51, inspiriran je vlakovima na parni pogon, poput onog prikazanog u filmu 'Polarni Express' iz 2004. K tome, da bi sve bilo ekološki prihvatljivo, ta je jahta od pramca do krme prekrivena solarnim pločama.

Prostirući se na impozantnih 130 metara duljine, Solar Express ima elegantnu siluetu nalik lokomotivi i ogroman šiljak na pramcu za koji Glasson kaže da podsjeća na kljovu narvala. I bez toga, plovilo krasi vrlo smjela pomorska arhitektura.

Glasson, koji je proveo više od desetljeća radeći kao inženjer na superjahtama, dizajn je usredotočio na solarnu energiju. Prednja paluba, paluba za sunčanje i krma opremljeni su s više od 1480 četvornih metara solarnih ploča. Sva energija prikupljena od sunca pohranjuje se u velikim baterijama i rabi za napajanje sadržaja na jahti. Također se koristi i za napajanje dijela hibridnog pogonskog sustava, koji se sastoji od dva Azipoda (brodska pogonska jedinica s vijkom pogonjenim elektromotorom, montiranim u kućište kojim je moguće upravljati) te električnih generatora. Superjahta ima dvije raskošne VIP kabine koje gledaju na bazen, smješten na nižoj razini.

Kako bi se poboljšala učinkovitost, Solar Express je opremljen laganim aluminijskim trupom. Također sadržava i lagane luksuzne materijale pa manja težina omogućuje veći kapacitet baterije, iako tvrtka zasad ne daje podatke o brzini i dometu.

  • +4
M51 Solar Express Izvor: M51 / Autor: Promo

Sa zapremninom od 5260 bruto registarskih tona, Solar Express ima relativno malu unutrašnjost za svoju klasu, kao i manje blistavih sadržaja od nekih drugih superjahti iste veličine. No, to je bila nužna mjera kako bi se osiguralo dovoljno mjesta za solarne ploče.

'Koncept je inspiriran mojim dugogodišnjim radom kao članom posade na superjahtama i svjedočenjem iz prve ruke o njihovoj ogromnoj potrošnji energije. Solar Express je pokušaj smanjenja potrošnje goriva tijekom životnog vijeka jahte', kaže Glasson.

Naravno, ekološka svijest niti jednog potencijalnog kupca nije toliko visoka da bi plovio spartanski. Dovoljno je reći da je Solar Express još uvijek prilično luksuzan. Opremljen je s dvije raskošne VIP kabine na gornjoj palubi, koje nude panoramski pogled, zajedno s 10-metarskim bazenom i hidromasažnom kadom. Tu je također i pozamašna krmena platforma i prateći tender. Dakle, mnogo više od onog što nudi bilo koji vlak na parni pogon.