JESTIVA UMJETNOST

Pollock, van Gogh i Munch na tostu

30.05.2022 u 18:54

Bionic
Reading

Hrana je već stoljećima i medij i tema, a sada se pojavljuju i umjetnici koji pokazuju kako se sve može igrati tim temeljnim 'materijalom'. Među najzanimljivijima u proteklih desetak godina norveška je umjetnica Ida Skivenes, koja igru hranom podiže na potpuno novu razinu, kopirajući poznata umjetnička djela na - pržencu.

Ta 38-godišnja umjetnica iz Osla nikada nije pohađala umjetničku ili kulinarsku školu, ali ju je ljubav prema hrani, umjetnosti i fotografiji inspirirala da počne kopirati poznate slike na prepečenome kruhu za doručak.

'Bila je to sjajna prilika da izrazim svoju kreativnu stranu, a istovremeno i potaknem ljude da jedu zdravu i zabavnu hranu', kaže Ida.

Na Instagramu (@idafrosk), gdje ima više od 230.000 pratitelja, objavljuje fotografije svog projekta Art Toast (dvostuko značenje: umjetnički prženac i slavljenje umjetnosti), kao i snimke drugih umjetnina koje izrađuje od hrane. Kako su sve kvarljive, Ida i jede svoje kreacije.

'To nije umjetnički projekt kao takav. Radim prave doručke i vrlo sam pažljiva kada je u pitanju smanjenje nepotrebnog otpada“, tvrdi Ida.

Skivenes je svoju prvu umjetničku kreaciju od hrane napravila u lipnju 2012, a u studenome iste godine pokrenula je i seriju umjetničkih prženaca. Većina onoga što objavljuje na svom Instagram profilu drukčija je, upotrebljivija umjetnost hrane. Naime, Art Toasts uglavnom je namijenjen, kako tvrdi sama umjetnica, 'zabavi i širenju radosti moderne umjetnosti'. Premda kaže da zapravo nema omiljenog umjetnika, najviše cijeni nadrealiste, posebno Salvadora Dalíja. Voli i Henrija Matissea, čiji su prženci gotovo predobri da bi se jeli.

I dok njezini umjetnički doručci obično nastaju za samo desetak minuta, reprodukcije poznatih slika znatno su kompliciranije i za izradu im je potrebno oko 30 minuta. Uglavnom radi lakše doručke koji imaju za cilj inspirirati ljude da sami priređuju zdrave i zabavne obroke. Oni su često u obliku životinja, likova iz crtića ili krajolika.

Jedan od omiljenih prženaca koji kopiraju poznata djela za samu je Idu 'Djevojke na mostu' Edvarda Muncha, dok je njezina verzija slavnog 'Vriska' (sa šarenim paprikama) istoga umjetnika najpopularnija u njezinih obožavatelja (prema 'sviđa mi se' srcima na Istagramu). Ohrabrena time, Ida je izradila i čitavu seriju Munchovih djela povodom 150. godišnjice umjetnikova rođenja.

Naravno, nije mogla zaobići niti Vincenta Van Gogha, osobito njegove 'Suncokrete', koji su favoriti serije prženaca s djelima tog umjetnika u kolekciji Art Toast. Za Skivenes su to najdraži primjeri jer je umjetnička djela s mnogo detalja ili složenih izraza lica teško reproducirati hranom.  Ida ih se, stoga, pokušava kloniti, pa zato još i nije pokušala napraviti nešto poput, primjerice, 'Posljednje večere' Leonarda da Vincija. Ali zato joj kao naručena dolaze djela američkog action paintera Jacksona Pollocka (majoneza, kečap, senf i drugi umaci iz bočica lako imitiraju boju iz tuba i prskanje kistom, karakteristične za Pollocka).

Skivenes, rekli smo već, nikada nije pohađala umjetničku ili kulinarsku školu. Diplomirala je antropogeografiju ili humanističku geografiju, granu geografije koja se bavi sustavnim proučavanjem obrazaca i procesa koji oblikuju čovjekovu interakciju s okolinom, s posebnim naglaskom na uzroke i posljedice prostorne raspodjele ljudske aktivnosti na zemljinoj površini. No, bavljenje umjetnošću, u sklopu kojega je nastao i projekt Art Toast, razvilo se zajedno s njezinim angažmanom na Instagramu, pa danas ona drži brojna predavanja i radionice na temu umjetnosti od hrane. Pritom, serija umjetničkih tostova samo je mali dio umjetnosti od hrane kojom se Skivenes bavi.