ARHEOLOŠKE ZAGONETKE

Otkrića u Tutankamonovoj grobnici razbuktala staru teoriju: je li tamo pokopana i kraljica Nefertiti?

16.10.2022 u 08:39

Bionic
Reading

Bista joj je otkrivena prije ravno 110 godina, i otad se svijet ne prestaje diviti njezinoj ljepoti. No, punih 3300 godina nakon smrti uz sve napore arheologa još uvijek nije pronađena ni grobnica, a kamoli mumija Neferneferuaten Nefertiti, kraljice iz 18. egipatske dinastije čije ime znači 'Stigla je prekrasna žena', a svi je znaju kao Nefertiti.

No, novija istraživanja grobnice njezinog posinka Tutankamona u Dolini kraljeva donijela su otkriće dosad skrivenih hijeroglifa, ali i nekoliko neidentificiranih mumija. Inače, za nepunih mjesec dana, 4. studenoga, napunit će se ravno stotinu godina od otkrića te grobnice, jednog od općenito najspektakularnijih arheoloških nalaza u povijesti. Desetljećima već traju nagađanja da je Tutankamon pokopan u istoj grobnici sa svojom maćehom, pa su zato istraživanja najviše i usmjerena na taj lokalitet.

Prije sedam godina objavljen je članak pod naslovom 'Pokop kraljice Nefertiti?' s fotografijama za koje se tvrdilo da pokazuju skrivena vrata unutar grobnice mladog kralja. Teorija je kasnije pojačana otkrićem crta na stropu grobnice, što je istraživače navelo na ideju da su odaje u grobnici zapravo hodnik zatvoren lažnim zidom. U međuvremenu je tehnologija napredovala, i tragovi su postajali sve uvjerljiviji.

Časopis Nature je 2020. objavio rezultate radarskog skeniranja podzemlja područja oko Tutankamonove grobnice. Prve slike upućivale su da je otkriven dotad nepoznat prostor nalik hodniku, samo nekoliko metara od ukopne odaje, što je moglo biti rješenje zagonetke zašto je ta prostorija relativno mala za standarde koji su inače vrijedili za članove egipatskih kraljevskih obitelji.

No, nakon toga je došao novi razlog za uzbuđenje. Arheolozi, naime, smatraju da je na mjestu hijeroglifa koji pokazuju Tutankamonovog nasljednika Aya kako pokapa svog prethodnika ranije bila druga slika, i to su i dokazali snimanjima. Bivši kustos egipatskog odsjeka British Museuma Nicholas Reeves uvjeren je da je ranija freska pokazivala Tutankamona (čije ime piše na starijim hijeroglifima) kako pokapa pomajku (istodobno i punicu) Nefertiti, koja je prije njega bila na prijestolju. Odnosno, da je Tutankamonova grobnica izvorno bila napravljena za Nefertiti. Ili, da je ono što znamo kao Tutankamonovu grobnu odaju samo jedan od slojeva mnogo veće grobnice napravljene za kraljicu, a onda adaptirane da primi tijelo kralja koji je umro sa samo 19 godina.

I to nije sve: Zahi Hawass, jedan od najuglednijih svjetskih egiptologa i bivši ministar za arheološke poslove, obznanio je nalazak nekoliko zasad neidentificiranih mumija, uz pretpostavku da je jedna od njih Nefertiti.

'Čim budu gotovi rezultati DNA testiranja, siguran sam da ćemo moći reći da smo našli mumije Tutankamonove žene Ankesenamun i njezine majke Nefertiti, izjavio je Hawass za jedan španjolski list.

A tko je bila Nefertiti? Živjela je u 14. stoljeću prije Krista, a bila je supruga kralja Ahenatona (ranije je bio poznat kao Amenotep IV.), koji je vladao od 1353. do 1336. prije Krista. Osim titule kraljice, igrala je vrlo važnu ulogu u širenju kulta boga sunca Atona. Njezino podrijetlo nije sasvim poznato, ranije se vjerovalo da je bila princeza iz Mitanija u Siriji. No, u međuvremenu su se pojavile indicije da je egipatskog podrijetla, da joj je otac zapravo ujak kasnijeg muža, ali i to je nedovoljno dokazano. Pouzdano znamo jedino da je imala sestru po imenu Mutnodjmet. U deset godina braka rodila je šest kćeri, od kojih su dvije kasnije postale kraljice. Najstarije slike Nefertiti nađene su u grobnici kraljevskog sluge Parenefera u Tebi, tamo je prikazana u pratnji muža za vrijeme obreda slavljenja boga Atona. Kasnije slike iz Karnaka i Hermopolisa pokazuju Nefertiti na ritualnom pogubljenju žena proglašenih neprijateljicama Egipta.

Nefertiti je s vremenom postajala sve važnija u vjerskom životu, a Aton je postao dominantni bog. Čak je bila 'ženski' dio božanske trijade koju su činili Aton, kralj i njegova kraljica. Zbog ljepote, ali i činjenice da je rodila šestero djece, bila je smatrana živom boginjom plodnosti, zato joj se lik pojavljuje i na zidovima grobnica koje ne pripadaju kraljevskoj obitelji, kao i na sva četiri kuta Ahenatonovog sarkofaga. Neki povjesničari čak smatraju da je bila mnogo više od 'samo' kraljeve supruge, sve do pretpostavki da je bila suvladarica.

U dvanaestoj godini Ahenatonove vladavine jedna od šest princeza je umrla, a tri su nestale. Tada je iz javnog života iščeznula i Nefertiti. Ako je tada umrla, za to nema dokaza, jer nema ni jednog zapisa o tome, a nije ni pokopana u kraljevskoj grobnici u Amarni. Nema čvrstih dokaza ni za jednu teoriju, ali one su se kretale od toga da je napustila muža i živjela dalje, pa do toga da je nadživjela Ahenatona, uzela ime Smenkara i vladala sama dok nije predala titulu Tutankamonu. Kralj Smenkara je doista postojao, ali malo je vjerojatno da su on i Nefertiti bili zapravo ista osoba.

Oduvijek se smatralo da bi otkriće Nefertitinog tijela riješilo mnoge zagonetke njezinog života, no to se dosad nije dogodilo. Dok to ne dočekamo, možemo se i dalje diviti izvanvremenskoj ljepoti mlade kraljice čiju je bistu 1912. u Amarni otkrio njemački arheolog Ludwig Borchardt. Ako ništa, da će se bista vratiti tamo gdje pripada, u Egipat.