MNOGO ih se OKUŠALO NA FILMU, ALI...

Hoće li uloga ozloglašene 'crne udovice' Lady Gagu definitivno uvrstiti u glumački Panteon?

06.02.2022 u 08:14

Bionic
Reading

Kada je koncem prosinca prošle godine premijerno prikazan novi film Paula Thomasa Andersona 'Licorice Pizza', filmski debi američke glazbenice Alane Haim oduševio je publiku i kritiku

Popularnoj pijanistici, gitaristici i pjevačici benda Haim, u kojemu nastupa zajedno sa sestrama Este i Danielle, donio nominacije za nagrade Zlatni globus i Critic's Choice za najbolju glumicu. Kako na pozornici, Alana je i u filmu imala podršku sestara i majke Donne, koje iste životne 'uloge' igraju i u ovom hvaljenom filmu.

Mnoge su se velike glazbene zvijezde u nekom trenutku svoje karijere okušale i na velikom platnu, s manjim ili većim uspjehom, a dok se nekih izleta u glumačke vode, poput onih Madonne, Victorije Beckham, Beyoncé ili Britney Spears nerado ili slabo sjećamo, drugi su – među kojima Mariah Carey, Whitney Houston i Prince – ostvarili pamtljive uloge u hit filmovima. Treći su pak iznenadili glumačkom vještinom i sposobnošću transformacije – u tu skupinu kritičari ubrajaju Justina Timberlakea, Queen Latifah i Cher, koja je 1988. za ulogu u filmu 'Opčinjena mjesecom' osvojila Oscara za najbolju glumicu.

Naravno, ima i onih koji su postali najbolje plaćeni glumci Hollywooda i jedva da se itko više i sjeća da su zapravo počeli kao glazbenici – dovoljno je reći samo jedno ime: Will Smith. Ima ih koji su uspješno krenuli u suprotnom smjeru, recimo Jennifer Lopez. Da sad ne nabrajamo sve one slavne pjevače kojima je gluma bila usputni hobi, naprosto zato jer im se htjelo i moglo – David Bowie, Mick Jagger ili nedavno preminuli Meat Loaf

No, jedno od najimpresivnijih glumačkih imena kojemu je vrata u svijet sedme umjetnosti otvorila uspješna glazbena karijera svakako je Lady Gaga, karizmatična i provokativna kantautorica kojoj je vrhunska sposobnost da istovremeno bude obična osoba i izgleda kao glamurozna diva priskrbila status jedne od najvećih svjetskih zabavljačica i titulu prve 'prave' zvijezde 21. stoljeća.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Rođena 1986. u New Yorku kao Stefani Joanne Angelina Germanotta, Lady Gaga na filmu je debitirala sa samo 15 godina, u minornoj ulozi jedne epizode serije 'Obitelj Soprano' iz 2001. Godinama kasnije, 2014. tada već svjetska pop zvijezda, pojavila se prvo u filmu 'Sin City: A Dame to Kill For' a potom zaigrala i u dvije sezone antologijskog serijala 'American Horror Story' Ryana Murphyja, te odnijela kući Zlatni globus.

Stepenicu dalje, u svojoj prvoj glavnoj ženskoj ulozi u filmu 'Zvijezda je rođena' (2018.), osvojila je nominaciju za Oscara i pomakla se još malo bliže samome vrhu.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Stoga se, nakon što se koncem 2021. vratila na filmska platna s filmom 'Dinastija Gucci' Ridleya Scotta, kritičari s pravom pitaju: hoće li uloga ozloglašene 'crne udovice' Patrizije Reggiani Lady Gagu definitivno uvrstiti u glumački Panteon? Obdarena nevjerojatnom sposobnošću transformacije, putena, nježna i drčna istodobno, potpuno je posvećena 'ulasku u lik'. Za ulogu Patrizije, kako je otkrila u intervjuima, provela je ekstenzivna istraživanja, devet mjeseci vježbala naglasak, sve ne bi li se potpuno poistovjetila s unutarnjim habitusom žene koja je dala ubiti bivšeg supruga Maurizija Guccija. Lady Gaga je svoj konceptualni pristup umjetnosti unijela u glumu u stilu najvećih diva u povijesti filma.

Potencijala zasigurno ima: New York Film Critics Circle proglasio ju je najboljom glumicom 2021. godine, kritika njezinu izvedbu opisuje kao 'glumu s velikim G', a ususret Oscarima, šuška se i o prilično sigurnoj nominaciji. Gagi to ne bi bio prvi zlatni kipić – osvojila ga je već 2019. za najbolju originalnu pjesmu i upisala se u povijest kao prva osoba koja je u istoj godini osvojila sve ključne showbiz nagrade – Oscar, Grammy, BAFTA i Zlatni globus.

Predviđanja je već dugo drže među ovogodišnjim favoritkinjama, uz Oliviu Colman, Nicole Kidman, Kristen Stewart i Jessicu Chastain. No, za petama su joj još mnoge izvrsne glumice, pa i poneka pjevačka kolegica poput Alane Haim s početka ovoga teksta.