PRVI PAPA

Arheolozi tvrde da su pronašli rodno mjesto svetog Petra

18.09.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Arheologija zna donositi čudesne rezultate onima koji se njome bave. Primjerice, natpis pronađen na lokalitetu koji se istražuje uz Galilejsko jezero navelo je arheologe na tezu da su našli rodno mjesto ni manje ni više nego apostola Petra, prvog pape.

Kako vjeruju istraživači koji iskopavaju lokalitet El-Araj, natpis povezuje crkvu koju su tamo pronašli s Crkvom Isusovih apostola za koju se vjeruje da je stajala u Bethaisdi, rodnom mjestu braće svetog Petra i svetog Andrije. To se ribarsko selo spominje u Ivanovom evanđelju, gdje stoji da je tamo uz dvojicu spomenutih apostola rođen i sveti Filip. Također, po istom izvoru dva su se čuda dogodila u tom selu čija je lokacija — dok se ne potvrde najnovije tvrdnje — nepoznata.

U iskopavanjima je pronađena bazilika za koju se smatra da potječe iz vremena Bizanta, a grčki natpis koji je otkriven govori o 'vođi i zapovjedniku nebeskih apostola'. Tu se frazu obično povezuje sa svetim Petrom, kojeg je prema evanđeljima Isus izabrao za prvog vođu njegove crkve. Za tim kojega vode profesori Mordechai Aviam i Steven Notley to je bilo dovoljno da zaključe da su našli rodno mjesto prvog pape i njegovog brata.

Nije ih pokolebalo ni to što reference kojima su se rukovodili potječu iz vremena pet stoljeća nakon Petrovog rođenja, jer kažu da je dovoljno jak dokaz to što je ustanovljena posebna veza između Petra i bazilike, koja je po svemu sudeći bila posvećena baš tom apostolu.

Crkava posvećenih svetom Petru, naravno, ima svuda po svijetu, ali El-Araj je i dosad bio najjači 'kandidat' za mjesto na kojem je stajala drevna Bethsaida. Ivan inače u evanđelju o tom mjestu govori kao o gradu, ali po današnjim standardima riječ je zapravo o malom selu. Kako su sva tri apostola koje se dovodi u vezu s Bethsaidom bili ribari, to sužava teritorij na kojem su živjeli na područje oko Galilejskog jezera i rijeke Jordan. Povjesničari se već jako dugo spore o mogućoj lokaciji mitskog sela, El-Araj je tek jedna od triju mogućih lokacija.

Jasno je da bi traženje kuće u kojoj su rođeni Petar i Andrija bilo poput traženja igle u sijenu, ali 724. godine stanoviti biskup po imenu Willibald posjetio je Galileju na svom hodočašću i zapisao 'a potom su otišli u Bethsaidu, dom Petra i Andrije, gdje se sada nalazi crkva na mjestu njihove kuće'. Notley i Aviam smatraju da su našli baš tu crkvu, posebno nakon otkrića natpisa koji se odnosi na Petra. Sada se istraživanje nastavlja, novi cilj je traženje sličnog natpisa koji bi spominjao Andriju.

No, čak i ako se pokaže da je lokalitet doista onaj o kojem piše Willibald to ne mora značiti da je doista riječ o mjestu rođenja dvojice apostola. Poznato je da je u Srednjem vijeku Europa bila preplavljena relikvijama koje su navodno bile povezane s različitim svecima, pa i samim Isusom, od kojih je jako malo njih prošlo bilo kakvu provjeru. Dakle, ako Willibald više od 600 godina nakon Petrove smrti tvrdi da je crkva izgrađena na pravom mjestu nikako ne mora značiti da je to doista tako. Uostalom, sama bazilika je građena oko 500. godine, pa su i njezini graditelji moguće samo nagađali da se nalaze tamo gdje su mislili da su se nalazili..

S druge strane, iskopavanje je i bez (dosad) potvrde o lokaciji Petrovog rodnog mjesta donijelo značajne nalaze, pa na željeni trag može upućivati i to što je bila riječ o iznenađujuće velikom naselju. Kako bilo, arheologija je prilično spora znanost, pa će i do konačnih rezultata istraživanja proći još neko vrijeme. Dotad će valjda riješiti i jednu drugu vrlo zanimljivu zagonetku. Dosad su nađeni svi zidovi crkve, koji su sasvim očuvani do visine od jednog metra. Međutim, ni na jednom zidu nema vrata.