LICE SVE GOVORI

Prepoznajete li emocionalna stanja svoje mačke?

  • Autor: V. I.
  • Zadnja izmjena 12.04.2017 08:40
  • Objavljeno 12.04.2017 u 08:40
tportal

Izvor: Facebook / Autor: Facebook

Tajanstvenost mačaka možda je samo predrasuda, smatra skupina znanstvenika koja je provedenom studijom napravila korak bliže shvaćanju onog što one zapravo misle

Mačke svojim ponašanjem često ostavljaju dojam da su prilično nezainteresirane za osjećaje koje ljudi imaju prema njima, a i njihova emocionalna stanja ljudima su uglavnom misterija.

Proučavajući videosnimke 29 domaćih mačaka iz jednog kanadskog utočišta i analizom baze podataka mačjih izraza njuške (catfacs), istraživači su otkrili da se mačje emocije mogu podijeliti u tri kategorije; frustracija, strah i opušteno stanje.

Naboran nos, otvaranje usta, pokazivanje jezika, siktanje i poravnavanje ušiju znakovi su koji ukazuju na to da je mačka frustrirana.

Pored glasnog mijaukanja, ukočenosti i skrivanja, jasan je pokazatelj mačjeg straha i ubrzano treptanje očima. Studijom je otkriveno i da naginjanjem glave udesno mačka pokazuje strah.

Primjetno naginjanje glave ulijevo ukazuje na opuštenost, a na to stanje ukazuju i uši koje više isturi naprijed.

Znanstvenici su svjesni nesavršenosti studije bazirane na suptilnim izrazima njuške pokrivene krznom, ali vjeruju da su napravili korak bliže shvaćanju onog što mačke doista misle.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!