STARA NAVIKA

Znate li zašto psi kruže oko mjesta na koje će leći?

22.10.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Ako ste se ikad pitali zašto pas lagano napravi krug-dva oko sebe prije nego što se udobno smjesti na svoj omiljeni ležaj, za to postoji i stručno objašnjenje, a korijeni takvog ponašanja potječu iz vremena kad su psi živjeli u divljini

Kako tvrde veterinari iz Los Angelesa, dok su psi živjeli u divljini, nisu imali udoban, topao krevet, već su spavali na improviziranom ležaju koji su grijali šapama, sušili, utabali i micali lišće i neudobno granje, prenosi B92

Potrebe za uređivanjem ležaja više nemaju, ali kod nekih je pasa ostala navika da malo utabaju i ugriju mjesto pred spavanje. Osim udobnosti još je jedan praktičan razlog za ovakvo ponašanje – vrućina.

Naime, tijekom vrućih ljetnih dana psi koji borave izvan klimatiziranih prostorija moraju se nekako rashladiti, a to čine uglavnom kopanjem rupe u zemlji. Ova navika, prenesena u kućne uvjete, izgleda tako da pas grebe po parketu ili tepihu kad mu je vruće. U slučaju hladnoće javlja se isti postupak, ali nema mjesta za brigu, pas će prestati čim postigne optimalnu temperaturu tijela.


‘Procesi prilagođavanja imaju tendenciju zadržavanja kod životinja premda je realna potreba za njihovom primjenom odavno prestala. Ovo je sasvim normalna pojava koju ne treba iskorijeniti ako nema određene posljedice, kao što su grebanje parketa ili uništavanje namještaja’, priča dr. Sieda.

Međutim, uznemirenost nije dobra i treba je razlikovati od uobičajenih navika. Ako vaš ljubimac dugo ne može pronaći udobno mjesto, ako se stalno vrpolji, može biti riječ o izvjesnom zdravstvenom problem. Ako primijetite da se to ponavlja, odvedite ga veterinare kako bi ste dobili pravu dijagnozu i otklonili problem na vrijeme.