MUTIRANE ZLOVOLJNE LUBINE

Znanstvenici stvorili nabildanu superpastrvu

01.04.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Terry Bradley na čelu je tima znanstvenika koji već deset godina za Zavod za ribarstvo, životinje i veterinarsku znanost Sveučilišta Rhode Island stvara pastrve s trbušnim mišićima i ogromnim ramenima

Terry Bradley dosad je stvorio već stotine pastrva koje možda neće pobijediti na izboru za najljepšu ribu, no genetski modificirane kalifornijske pastrve vjerojatno će biti omiljene na tržnici s obzirom da su i do 20 posto mesnatije od svojih normalnih rođakinja. Iako ribe u stvarnosti nemaju trbušne mišiće, pastrve doktora Bradleyja imaju znatno veću mišićnu masu na bokovima i leđima.

Njegov tim ubrizgao je u jaja 20.000 kalifornijskih pastrva različite tipove DNK drugih vrsta, što ove ribe čini transgenskima, mješavinom dviju ili više vrsta. DNK je ubrizgan u jajašca kako bi im omogućili danji rast mišića.

Ovo istraživanje definitivna je potvrda da specifični protein koji zaustavlja rast mišića radi na vrlo sličan način i u sisavaca i u riba. To je značajno otkriće jer istom metodom mogu se liječiti neke mišićne bolesti kod ljudi, izvještava National Geographic

Iako već postoje genetski modificirane ribe na tržištu, kalifornijske pastrve doktora Bradleyja imaju DNK drugih vrsta, pa možda potraje dok se odobri njihovo puštanje na tržnicu. Druga planirana poboljšanja riba uključuju brži rast, otpornost na bolesti i niske temperature.

Zoolog Fredrik Sundström sa Gothenburškog sveučilišta u Švedskoj tvrdi da ne treba strahovati od superpastrva u prirodi jer iako imaju mnoge prednosti nad drugim ribama, podložnije su grabežljivcima, a i vrlo je upitno bi li normalna staništa dugo mogla prehraniti ove nabildane ribe.

Ako ništa drugo, uvijek mogu plivati u akvariju kalifornijskog guvernera Arnolda Schwarzeneggera.