PLJAČKE BEZ ŽULJEVA

Znanstvenici otkrili koje tenisice nose kriminalci

12.02.2010 u 09:56

Bionic
Reading

Sveučilište uz Leicesteru provelo je istraživanje o tome kakve tenisice provalnici vole nositi, a policija je objavila rezultate u svom tjedniku

Proučavanjem otisaka na mjestima provala otkriveno je da lopovi vole tenisice Reebok Classic. Te tenisice, koje u Velikoj Britaniji koštaju oko 60 funti, nosila su 52 od 100 provalnika za vrijeme 155 krađa počinjenih na prostoru Northamptonshirea.

Istraživanje je također pokazalo da nezaposleni kriminalci nose skuplje tenisice od onih koji imaju stalni posao te da troše u prosjeku 19 funti više na udobnu obuću. Policija kaže da je to logično, s obzirom da profesionalni provalnici planiraju svoje pljačke do najmanjeg detalja, a to uključuje i udobne i lagane tenisice koje se ne čuju kad se u njima šulja.

Jedan od autora istraživanja, asistent na spomenutom sveučilištu i šef znanstvene podrške policiji u Northamptonshireu, dr. John Bond, smatra da policija uz pomoć novih saznanja i metoda lakše može uloviti provalnike.

Iako je to korak u pravom smjeru, studija je objavljena u vrijeme kad su provale na zalasku, a broj uličnih prepada raste jer su lopovi shvatili da je preteško prodati ukradenu robu pa su se vratili novčanicima.