SF NA DJELU

Znanstvenici korak bliže 'kapi za razmišljanje'

07.07.2009 u 14:13

Bionic
Reading

'Kapa za razmišljanje' kojom bi se zapravo poboljšala moždana funkcija i kapacitet učenja korak je bliže, tvrde znanstvenici, nakon što su testovi pokazali da magnetska zračenja potiču moždane vijuge

Istraživanje je pokazalo da se sposobnost mozga da uči i pamti određene zadatke uvelike povećava kad se magnetskim impulsima stimulira frontalni korteks, odnosno prednji dio kore velikog mozga. Tim znanstvenika sa Sveučilišta British Columbia u Vancouveru smatra da bi ta tehnika mogla biti korisna u poboljšanju intelektualnih moći i pomoći ljudima s poteškoćama u učenju.

U eksperimentalnoj skupini ljudi u kojoj su se našli oni kojima su stimulirali mozak magnetskim impulsima i oni koji su zadatke obavljali sami, a nijedan sudionik nije bio svjestan vrši li se na njemu kakva stimulacija ili ne, volonteri su pod utjecajem magnetskih valova imali mnogo bolje rezultate.

Voditeljica projekta doktorica Lara Boyd smatra da bi ovo otkriće moglo uvelike pomoći u poboljšanju tehnika učenja te dovesti i do patentiranja 'kape za razmišljanje'.