ZAHODSKE PORUKE

Žene pišu o vezama, muškarci o seksu

07.12.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Nužnici su prava riznica blaga za lingvistička istraživanja, tvrdi švicarska lingvistica Christina Cuonz koja je analizirala pismene poruke, grafite, ispisane na zidovima javnih WC-a

Znanstvenica je utvrdila da žene pišu o vezama, seksualnosti i svakodnevnim mudrostima, a kod muškaraca dominiraju seks, politika i sport.

Javni nužnici jedina su mjesta gdje su žene i muškarci doista strogo odvojeni, pa su grafiti s njihovih zidova pogodni za rodno specifična istraživanja, drži Cuonz. Muškarci pišu kraće poruke, uglavnom o seksu, politici i sportu. Žene pišu češće o vezama no o seksu, filozofiraju o svakodnevnici ili daju osobne izjave.

Znanstvenicu je posebno iznenadilo to što su norveške žene koje slove kao emancipirane u grafitima vrlo često razmatrale pitanje kako postati dobrom domaćicom. Zatim je utvrdila da su rasističke izjave žena u nužnicima znatno oštrije formulirane nego kod muškaraca.

Velike razlike uočila je i u načinu komunikacije: žene se nadovezuju na prijašnje grafite i tako često na zidovima ostaje prava diskusija o nekoj temi, dok muškarci pišu svoje kratke poruke uglavnom posve neovisno o onome što su njihovi prethodnici napisali na istom zidu, kaže Cuonz.