LICE KAO OGLEDALO DUŠE

Žene je lakše 'pročitati'

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 12.02.2009 13:46
  • Objavljeno 12.02.2009 u 12:00
žena lice jezik

žena lice jezik

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Premda poslovica kaže da izgled vara, znanstvenici tvrde da je procjena karaktera na osnovu prvog dojma vrlo često točna, barem što se tiče žena. Istraživanje je pokazalo da tri četvrtine ljudi može 'pročitati' neke karakterne crte na ženskom licu

Znanstveni je časopis New Scientist proveo istraživanje stavivši pred 6.500 volontera seriju fotografija na kojima su bila lica opisana epitetima: sretno, pobožno, duhovito i povjerljivo. Čak 70 posto ispitanika identificiralo je točno sretno žensko lice, 73 posto pobožno i 54 posto ispitanika lice koje odaje osobu od povjerenja.

Najlošije je prošlo lice koje je odavalo duhovitu osobu, što gotovo nitko od volontera nije prepoznao.

Međutim, s muškim je licima bila sasvim drugačija priča. Ispitanici nikako nisu mogli razlikovati sretnu, pobožnu i povjerljivu mušku osobu, a sretnog muškarca prepoznalo je samo 22 posto dobrovoljaca.

Kako bi uopće pokrenuli eksperiment, časopis je zamolio 1.000 čitatelja da pošalju svoje fotografije i ocijene kako se te četiri karakterne crte odnose na njihovu osobnost. Znanstvenici su potom izdvojili najjasnije i najekstremnije primjere te pomoću računalnog programa izradili 'prosječno' lice prije nego što su slike pokazali ispitanicima.

Nakon ovakvih rezultata znanost ne zna objasniti zašto je žene lakše 'čitati' i zašto su njihova lica izražajnija od muških. Pretpostavka je da su žene općenito otvorenije i spremnije pokazati osjećaje od muškaraca, što se očito vidi i na vanjštini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi