OKUS UŽASA

Zdrava hrana od koje će vam se okrenuti želudac

02.07.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Daleko od toga da ne smatramo kako treba imati otvoren um i biti spreman iskusiti nove stvari, no iako je svako jelo na ovom kratkom popisu zdravo, nismo sigurni da bismo baš i svako od njih kušali

Shirako (Riblji testisi sa sjemenom)

Shirako ('bijela djeca' na japanskom) su riblji testisi koji se serviraju skoro sirovi. Dakle, ništa nije pretjerano pečeno ili kuhano, već na tanjuru dobivate parene riblje spolne organe natečene od spremnosti za parenje, piše Cracked.

'Pareno sjeme mekano je poput unutrašnjosti jajeta, a površina hrskava od naglog pečenja u ulju. Okus sjemena je lagano sladak i samo udaljeno podsjeća na to da je iz oceana', glasi opis jela u jednom receptu.

No bez obzira jeste li gadljivi, shirako je vrlo zdrav – riblje sjeme ima odličan omjer omega-3 i omega-6 (masne kiseline). Štoviše, shirako je toliko zdrav da se koristi kao hranjivi dodatak jelima.


Tiet Canh (Pačja krvava juha)

Vijetnamsko juha tiet canh jedna je od onih u koju ide cijela patka, a kuha se u vlastitoj krvi. U slučaju da ste pomislili na ptičju gripu, ne bojte se – ako ne želite patku, Vijetnamci će vam rado poslužiti isto jelo od psa.

No bez obzira na gnjusan način pripreme i sastojke koji mogu biti u potpunosti suprotni onome što bi prosječan zapadnjak stavio u usta, tiet canh iznimno je bogat proteinima – od krvi i iznutrica pa sve do kikirikija i ribljeg umaka.


Yartsa Gunbu (Gusjeničje gljivice)

Tibetanci ovu delikatesu nazivaju yartsa gunbu jer su u pitanju gljivice (Ophiocordyceps sinensis) koje napadaju larve iz kojih se liježu moljci. Gljivice mumificiraju gusjenicu i zatim joj 'procvatu' posred glave.

Tibetanci skupljaju takve 'zrele' gljivice i rade juhu od njih. No ne samo da je juha od parazitskih gljivica zdrava, već je i popularna – ljudi će rado platiti i do 1.000 dolara kako bi nabavili sastojke.

Gusjeničje gljivice toliko su popularne da su sela znala ratovati oko prava na njihovo skupljanje i prodavanje. Svoj poseban status gljivice ponajviše duguju reputaciji da uzrokuju potentnost, no navodno su dobre i za jetra.


Boodog (Koza pečena letlampom)

Da biste pripremili boodog, morate imate živu kozu koju zatim obezglavite. Nakon što joj povežete ranu na vratu, morate joj ugurati usijano kamenje u stražnjicu.

Letlampom kozi spalite svu dlaku s tijela dok se ne napuhne. Pretpostavljamo da je onda spremna za stol.

Što se tiče samog mesa, kozletina je poznata kao čudesno meso;  ima trećinu manje kalorija nego govedina i četvrtinu manje nego piletina.


Aqutak (Zemljana riba ili Sladoled od losove masnoće)

Čini se kako Eskimi imaju vrlo slobodnu interpretaciju riječi 'sladoled'. Akutaq zapravo nije sladoled, već eskimska zimnica.

Recept za akutaq je riba, svježe bobice, ulje od tuljana. Ti se sastojci na kraju pomiješaju s losovom masti i stave u posudu koja se zatim na hladnoći stvrdne.

Eskimi su smislili ovo bizarno jelo kad su odlazili u lov. Za duge ekspedicije im je trebalo nešto što se ne kvari, a pruža sve hranjive sastojke koji tijelu trebaju.