SVE ZA REKORD!

Zbog najdužih dreadlocksa riskira čak i paralizu

20.08.2013 u 09:58

Bionic
Reading

Amerikanka Asha Mandela vlasnica je najdužih dreadlocksa na svijetu, a oni bi je mogli koštati zdravlja

'Moja kosa je dio mene. Ona je moj život. Nikada se neću ošišati, jer za mene je šišanje ravno samoubojstvu', rekla je 47-godišnja Mandela, upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao vlasnica najdužih dreadlocksa na svijetu.

Asha naziva dreadlockse 'svojom bebom' i tvrdi da joj je ljubav prema kosi pomogla da prebrodi tumore i infarkte. Kako je istakla, potrebna su joj dva dana da opere i osuši kosu. Nerijetko joj se događa da se zbog kose zaglavi na pokretnim vratima ili da joj se ona zaplete za žbunje. No ponosna je na svoju frizuru, a zbog nje je stekla popularnost širom svijeta te je nedavno lansirala kolekciju kozmetičkih preparata za koje tvrdi da pospješuju rast kose i njeguju je.


I dok Asha obožava svoju kosu, liječnici strahuju da bi zbog nje mogla ostati paralizirana. 'Liječnici su mi rekli da zbog kose imam zakrivljenost kičme te da mi je vrat preopterećen, zbog čega bih lako mogla ostati paralizirana', rekla je za Daily Mail rekorderka iz Atlante, ispričavši da je počela puštati kosu prije 25 godina, nakon što je, kako je istakla, doživjela produhovljenje.

Službeno, dužina njenih dreadlocksa iznosi šest metara, ali neslužbeno mjerenje pokazuje da su pramenovi njene kose dugački i nevjerojatnih 17 metara.