ZANIMLJIVI MOTIVI

Zašto su neki insekti gay?

13.09.2013 u 10:03

Bionic
Reading

Iako se seks insekata čini vrlo jednostavnim, novo istraživanje otkriva da insektima koji se upuštaju u homoseksualni snošaj nije sve tako uobičajeno

Znanstvenicima je dosad homoseksualni snošaj u svijetu kukaca bio manje zanimljiv nego onaj u svijetu životinja. Kao i uvijek, istraživači pokušavaju otkriti evolucijske motive za taj oblik seksa, piše Huffington Post

Tim biologa iz Tel Aviva u Izraelu, uz pomoć Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Zürichu, pročitao je oko 100 istraživanja na temu homoseksualnog snošaja među kukcima i napravio kompilaciju tih radova. Kako bi pojednostavili svoju analizu, biolozi su se usredotočili na seks među mužjacima.

Dok je kod većih životinja homoseksualni snošaj nastao iz raznih kompleksnijih motiva, u slučaju kukaca čini se kako je u pitanju jednostavno greška pri brzini. Jednostavno rečeno, insekt se žuri napraviti potomstvo i zato greškom 'zajaše' i drugog mužjaka.

Drugi razloga zašto bi jedan muški kukac htio snošaj s drugim je miris. Ponekad nakon seksa na mužjaku ostane miris ženke, pa to može biti uzrok zabune. Kukci zbog toga što slabo raspoznaju ženke od mužjaka, te vlastitu vrstu od okoline, znaju čak spolno općiti i s predmetima.


No, bez obzira na zabune raznih vrsta, insekti znaju i pribjeći homoseksualnom općenju s promišljenijim motivima. Leptiri, moljci i stršljeni pribjegavaju lažnom parenju s mužjacima kako bi skrenuli pažnju suparnika sa ženki.

Neki kukci čak prenose svoje sjeme ženkama ostavljajući ga na mužjacima, no ta metoda nije posebno uspješna. Neki insekti su razvili bolju prilagodbu na stražnjici kako bi ih iznenadno istospolno 'parenje' ne bi povrijedilo.

U ženskom istospolnom seksu kod kukaca prevladavaju drugačiji motivi. U pitanju su uglavnom namjerni snošaji. Tako neki ženski kukci namjerno jašu jedni druge kako bi izgledali kao jedan veći insekt (i stoga privlačniji mužjaku).

Nije poznato uživaju li kukci u seksu, no znanstvenici to ne smatraju vjerojatnim.

Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.