MITOVI NAM NIŠTA NE MOGU

Zašto obožavamo petak iako je 13. i pun mjesec?

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 13.06.2014 14:57
  • Objavljeno 13.06.2014 u 12:25
petak 13. kostur lubanja mistika

petak 13. kostur lubanja mistika

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Petak je, i to 13-ti. I Pun Mjesec je. Unatoč mitovima Pun Mjesec ne potiče kriminal, niti žene na prerane porode, a ne potiče ni mržnju, pokazala su istraživanja. Praznovjerja vezana uz petak 13-ti možda su duboko ukorijenjena, no zapravo nema ništa specijalno niti oko datuma niti oko Mjeseca što bi vas trebalo uzrujavati. A da ne govorimo da postoji niz razloga zbog kojeg volimo petak, na koji god datum padao

Pun Mjesec u petak 13. lipnja nalazit će se na najnižem položaju ove godine iz naše perspektive obzirom da se javlja u vrijeme neposredno pred ljetni solsticij. To ipak ne znači da se moramo zavući u mišju rupu jer nam istovremeno prijeti ‘nesretni’ datum i prirodna pojava koja ‘uzrokuje rađanje vukodlaka’.


No, suprotno uvriježenom mišljenju, Pun Mjesec ne uzrokuje nikakvu promjenu u ljudskom ponašanju ili zdravlju. Primjerice, još 1985. godine objavljena je studija u časopisu Psychological Bulletin u kojoj su pratili podatke iz nekoliko bolnica - koliko je ljudi primljeno zbog fizičkih povreda, psihičke poremećaje, ubojstva i druge zločine, i to tijekom nekoliko mjeseci. Nikakvih promjena u statistikama nije bilo vezano uz Puni Mjesec.

Rašireno je i praznovjerje da se Punog Mjeseca trebaju čuvati i trudnice zbog preranog poroda, no i taj je mit samo mit. Istraživanje iz 2001. Američkog astronomskog društva analiziralo je 70 milijuna rođenih beba u SAD-u i nije pronašlo nikakvu poveznicu između Mjesečevih mjena i trudova. Stoga, ako ste u očekivanju termina, ne brinite. Opustite se i uživajte u petku!

A evo i nekoliko razloga zašto voljeti petak!

Slobodni k’o ptice nakon radnog vremena/faksa/škole u petak možemo što hoćemo. Ne moramo više razmišljati o danu iza nas, možemo u miru sjesti na kavu, pivo ili nešto jače, kontemplirati o smislu života, tračati nemilice, planirati večer ili vikend, trkeljati bez veze, isprazno blejati u zid… I obitelji koje će večer provesti kod kuće mogu uživati u opuštenijoj atmosferi, ostati duže u parku, dozvoliti djeci koji crtić viška… Naravno, ako ostajete kod kuće, najpametnija ideja je upaliti svoj MaxTV jer se na AXN kanalu u 21 i 50 sati prikazuje ‘Spider-Man 3’

A ako isplaniramo neku zgodnu pijanku, ne moramo se zabrinjavati oko toga koliko ćemo popiti ili koliko ćemo se zadržati vani - sutra spavamo! Iza petka slijedi subota koja većini ipak nije radna što znači da ne moramo biti budni s pijetlovima.

Osim toga, idealna je prilika za potencijalni tjedni seks. Ako ste među parovima koji za radnih dana rijetko pronalaze vrijeme za sebe, onda barem iskoristite taj petak. I bez prigovaranja, oko seksa se ne raspravlja! Ne zaboravite, bolji je i od kave i od pive s prijateljima.

Nadrapale su jedino - mačke

Jedina živa bića koja bi se možda mogla zabrinuti za svoje zdravlje na petak 13-ti ili za Punog Mjeseca su crne mačke. I to ne zbog neke planetarne konstelacije ili sudbinske povezanosti mitova i bajki sa stvarnim životom, već zbog ljudske gluposti. Studija iz 2007. godine objavljena u časopisu Američkog društva veterinara (Journal of the American Veterinary Medical Association) pokazala je da veterinari za Punog Mjeseca zaprimaju 23 posto više crnih mačaka, ponajviše zbog ozlijeda koje im nanesu paranoični i praznovjerni pripadnici ljudske vrste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!