BUDUĆNOST POSLOVANJA

Videoigrama do boljih poslovnih rezultata

  • Autor: D. R.
  • Zadnja izmjena 06.02.2009 08:49
  • Objavljeno 06.02.2009 u 08:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Da posao i zabava često ne mogu jedno bez drugoga, dokazuje 'Changing the Game', nova knjiga Davida Ederya i Ethana Mollicka koja se nedavno našla u prodaji

Spomenuta knjiga se bavi konkretnim primjerima kako pojedine igre ili samo dijelovi istih mogu pomoći zaposlenicima tvrtki u lakšem savladavanju pojedinih zadaća, stjecanju samopouzdanja i timskom radu, a pametni bi poslodavci trebali ne samo dozvoliti igranje na poslu, već ga i poticati. Reklamiranje putem igara koje se besplatno dijele već je odavno poznato i takav oblik promocije dosad je polučio samo pozitivne rezultate. Kao primjeri se navode Burger King i Intel, tvrtke koje su platile izradu igara s tematikom njihovih proizvoda koje se kasnije dijele potencijalnim kupcima.

No autori naglašavaju da su to već marketinški potezi koji mogu, ali i ne moraju završiti pozitivno, dok je za bolju produktivnost tvrtki dovoljno posegnuti za postojećim komercijalnim igrama. Primjerice, čak i monotone zadaće koje iziskuju višestruko ponavljanje istih radnji može postati zanimljivo ukoliko zaposlenici zajednički igraju World of Warcraft. Jedan od elemenata ove igre je opetovano ubijanje jednih te istih protivnika, no kako igra nagrađuje vještinu, radnici će se potruditi što prije i točnije obaviti što se od njih traži, te istu filozofiju primijeniti na radnom mjestu uz blagu dozu međusobnog nadmetanja.

Prije izlaska Windowsa Vista, spomenuti operativni sustav je valjalo testirati na brojne bugove, za što su bili zaduženi svi zaposlenici koji su to nerado radili jer im je oduzimalo dragocjeno vrijeme za druge zadaće, a i sam postupak je relativno dosadan. U Microsoftu su stoga smisli igru u kojoj je cilj bio pronaći i prijaviti što više grešaka u novom OS-u, a najbolji su nagrađivani simboličnim nagradama. Rezultat ove kampanje: broj sudionika se nakon uvođenja igre učetverostručio.

worldofwarcraft.com

worldofwarcraft.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

World of Warcraft

Dakako, najveću korist tvrtke bi imale od socijalnog aspekta koji donose gotovo sve igre MMO predznaka. Osim što ljudi u njima nauče komunicirati, često se od njih traži da pojedine zadatke obavljaju zajedničkim naporima, pri čemu svaki čovjek ima ulogu koju obavlja, bilo da je riječ o organizacijskim sposobnostima ili kreativnosti u rješavanju problema. Knjiga 'Changing the Game' nosi podnaslov 'Kako videoigre mijenjaju budućnost poslovanja' i, budući da u svijetu već postoje tvrtke koje uspješno primjenjuju neke metode, nadamo se da ćemo u budućnosti moći pisati i o domaćim kompanijama kojima je poticanje igranja na radnom mjestu donijelo boljitak, a više o čitavom projektu saznajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi