VLASNICA ZVIJEZDE NAJAVILA

Uskoro ćemo plaćati porez na Sunce

29.11.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Španjolka iz Galicije odlučila je postati vlasnica središnje zvijezde našeg planetarnog sustava, Sunca, i ima papir koji to dokazuje. No još je zanimljivija ideja da počne naplaćivati porez svima koji misle koristiti njezinu zvijezdu

Angeles Duran (49) kaže da Sunce službeno pripada njoj, jer ga je prebacila na svoje ime kod lokalnog javnog bilježnika. Za online izdanje dnevnog lista El Mondo rekla je da se odlučila na taj potez u rujnu, kad je pročitala u novinama priču o Amerikancu koji se registrirao kao vlasnik Mjeseca i većine planeta Sunčevog sustava.

Prema međunarodnom sporazumu, nijedna država ne može posjedovati zvijezdu, ali sporazum nije bio precizan kad su u pitanju pojedinci.

'Nije bilo nikakvih prepreka, legalizirala sam svoj zahtjev, nisam glupa, poznajem zakon. Kao što sam ja to napravila, mogao je isto tako bilo tko drugi, samo sam se ja prva sjetila', rekla je Duran.

U dokumentu potvrđenom kod javnog bilježnika stoji da je Duran 'vlasnica Sunca, zvijezde spektralnog tipa G2, smještene u centru Sunčevog sustava, na prosječnoj udaljenosti od Zemlje oko 149.600.000 kilometara'.

Osim te sulude ideje - postati vlasnicom Sunca - gospođa Duran ima ih još nekoliko. Naime, planira nekako naplatiti porez svima koji koriste Sunce, a zatim dati polovicu zarade španjolskoj vladi. Sljedećih 20 posto trebalo bi ići u mirovinski fond, 10 posto znanstvenim istraživanjima, 10 posto za pomoć gladnima u svijetu, a 10 posto bi zadržala za sebe.

'Vrijeme je da počnemo razmišljati o tome što je ispravno. Ako postoji način pomoću kojeg možemo povećati prihode i poboljšati ekonomiju za dobrobit svih ljudi, zašto ne?', rekla je zabavna Španjolka. A za sve one koji vole ležati i upijati Sunčeve zrake, riskirajući tako prilično golem račun na kraju dana, Duran još nije smislila kako im to naplatiti.