IZABRALI NAJGORE

Uredske fraze koje mrzimo

16.12.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Fraza 'do kraja radnog dana' proglašena je u Britaniji najiritantnijim klišejom koji se može čuti u uredu. Naravno, glavni je razlog tomu što to uglavnom izgovaraju nadređeni

Najgori uredski kliše - 'do kraja radnog dana' - izgovori se u prosjeku tri puta dnevno na svakom radnom mjestu. Na drugome mjestu ljestvice omraženih našla se fraza 'sve se vraća, sve se plaća', a rečenica 'nije to neka velika filozofija' zauzela je treće mjesto.

'Razmišljajte izvan okvira' i 'to je završena priča' također su dovoljno omražene fraze među Britancima da su dospjele na četvrto i peto mjesto liste, a među top 20 klišeja našli su se i standardni 'takav je život', 'učiš dok si živ', 'ne strijeljajte glasnika' itd.

Istraživanje u britanskim tvrtkama također je pokazalo da šest od deset zaposlenika ne podnosi kad im šef u razgovoru sipa kliše za klišejom te već nakon prvog gube koncentraciju i ne slušaju ostatak monologa. Jednako toliko zaposlenih je ustvrdilo kako smatra da su im se kolege blamirali kad su i sami koristili fraze.

Top 15 uredskih klišeja:

1. 'Do kraja radnog dana.'
2. 'Sve se vraća, sve se plaća.'
3. 'Nije to neka filozofija.'
4. 'Razmišljajte izvan okvira.'
5. 'To je završena priča.'
6. 'Ne strijeljajte glasnika.'
7. 'Idemo dalje.'
8. 'Na kraju balade.'
9. 'Gore glavu.'
10. 'Učiš dok si živ.'
11. 'Takav je život.'
12. 'Razmišljaj pozitivno.'
13. 'Poklonjenom konju ne gleda se u zube.'
14. 'Znam da puno tražim.'
15. 'Nema me.'