ZNANJE U OBLACIMA

Upoznajte najopasniju školu na svijetu

17.04.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Škola u kineskom selu Gulu vjerojatno je naopasnija i najudaljenija škola na svijetu ako uzmemo u obzir kakve sve strme litice i planinske putove djeca moraju proći da bi stigla na nastavu. Ponekad im za to treba i pet sati

Osnovna škola koja se nalazi u selu Gulu u kineskoj pokrajini Sečuan potpuno je zakrivena oblacima. Udaljena je od civilizacije pet sati hoda i na tako nepristupačnom mjestu da djeca moraju prolaziti nevjerojatno opasne i uske planinske strmine. Mjestimice širina staze iznosi svega 40 centimetara, dok sa strane zjapi provalija, piše The Epoch Times u svojoj reportaži.

 

Četrdesetpetogodišnji Shen Qijun, koji opslužuje to zdanje s onu stranu prostora i vremena već 26 godina kao jedini učitelj i domar, priča da je situacija bila katastrofalna kad je došao raditi. Imao je svega osamnaest godina, a kako je prošao tek osnovnoškolsko obrazovanje, nije ispunjavao ni formalni uvjet da bi radio kao učitelj. Učionice su bile zatrpane prljavštinom, krov je prokišnjavao, a WC je bio nepostojeća imenica. Nije bila rijetkost da učenici negdje padnu i polome se kada bi trebali obaviti nuždu.

Vlastitim rukama sredio je čitavu zgradu i napravio zahod, dok su u djeca međuvremenu dobila kute od volonterskih udruga. Škola broji pet učionica i jednu sobu za razonodu, a ispred se nalazi igralište za košarku. Djeca moraju budno paziti kako pucaju na koš jer, ako lopta ode u krivom smjeru, trebat će im pola dana da je vrate s podnožja planine.

 

Danas se Shenu pridružio i mladi fakultetski obrazovani učitelj Bao Tangtao. Na putovanju kroz planinu sreo je pisca koji je školi donirao oko 3.200 kuna kako bi se kupio generator za električnu energiju. Škola je po prvi puta dobila struju koja im služi za napajanje jedne žarulje i Baovog mobitela.

Sada, osim matematike i kineskog, nastavni program ima i dva nova predmeta, prirodu i zemljopis. Nakratko se dvojici učitelja pridružila i Yang Fei, Baova prijateljica s faksa. 'Znam da će njih dvoje kad-tad otići, osjećam to u srcu, no nadam se da će doći novi volonteri koji će imati volje raditi s ovdašnjom djecom', rekao je Shen.