SILA JE UZ NJEGA

Upoznajte najkuljeg gradonačelnika na svijetu

02.02.2013 u 09:42

Bionic
Reading

Simpatični i popularni Jon Gnarr nije išao na fakultet, a radio je kao taksist i bio član punk benda Runny Nose. Nakon toga je postao komičar i glumac, a danas je gradonačelnik Reykjavika – glavnog grada Islanda

Dokaz da svatko može postići što god zamisli, priča je o Jonu Gnarru – najpopularnijem gradonačelniku na svijetu. Gnarr je u svom životu radio svašta – bio je taksist, član punk benda, komičar i glumac – a sad je i gradonačelnik glavnog grada Islanda u kojem živi pola stanovništva te otočne zemlje.

Da bi cijela stvar bila možda još čudnija, Gnarru je u ranoj dobi dijagnosticirana mentalna retardacija i poremećaj nedostatka koncentracije (ADHD). No to ga nije spriječilo da u odrasloj dobi 2010. osnuje svoju stranku koju je nazvao Najbolja stranka

Gnarra je za gradonačelnika Reykjavika izabralo 34,7 posto građana, a stranka mu se sastoji uglavnom od umjetnika, komičara i muzičara. Kao svoje najveće političko postignuće ta neobična skupina ljudi mogla bi jedino navesti obradu pjesme 'Simply the Best' Tine Turner koju su koristili tijekom svoje izborne kampanje.

Čini se da je Najbolja stranka ponudila građanima Reykjavika baš ono što su željeli – besplatan ulaz na bazene i ručnik za svakoga, veliki zabavni park u zračnoj luci, vlada bez droge do 2020. te veća prava ženama i starijima. Korupciji su na kraj odlučili stati tako da otvoreno sudjeluju u njoj.

Gradonačelnik Gnarr nedavno je bio i tema dokumentarca (Gnarr) koji je prikazan na Filmskom festivalu u Tribeci. U filmu se ništa ne skriva, pa je moguće čuti Gnarra kako priča o svom striptizu u najvećem gej klubu u New Yorku.


Nakon svih nedaća koje su Island zadesile (ekonomski kolaps, a zatim erupcija vulkana) Gnarr je očito bio osvježavajući dašak koji je Reykjaviku trebao. Islanđane Gnarrova pobjeda na izborima nije iznenadila.

Nimalo ne čudi da su oči svijeta na gradonačelniku Gnarru. Ipak se radi o čovjeku koji je izjavio kako ne želi ući u koalicijsku vladu s nekim tko nije pogledao njegovu omiljenu seriju.

Gnarru ni presvlačenje u žensku odjeću nije strano – pogotovo kad su u pitanju prava manjina ili zatočenje punk benda Pussy Riot

'Homofobija nije fobija. Ljude nije strah, već su jednostavno (cenzurirano zbog rječnika)', napisao je Gnarr na svojoj stranici na Facebooku.