BARBIE MAN

Upoznajte muškarca koji ima 3.000 barbika

08.03.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Na prvi se pogled čini da je riječ o muzeju tvrtke Mattel, no 2.000 barbika i 1.000 kenova krasi dom američkog kolekcionara Stanleyja Coloritea. Taj 41-godišnjak, koji sam sebe naziva Barbie Manom, popularne je lutke počeo sakupljati prije dvadeset godina, a godišnje za svoju kolekciju troši 30.000 dolara

Četiri sobe i kupaonica u kući Stanleyja Coloritea na Floridi pretvorene su male hramove kojima odaje počast popularnoj lutki. Osim 2.000 barbika i 1.000 lutaka njezina prijatelja Kena, od kojih su neki modelivrijedni i do tisuću dolara, Colorite čuva i odjeću za lutkice vrijednu 3.000 dolara. U njegovoj je kolekciji i odjeća za Barbie koju je kreirao Oscara de la Renta te zrakoplov, motor, limuzina i kamp prikolica kombi za lutke, piše Daily Mail.

Colorite, vlasnik male tvrtke za čišćenje, kaže kako je njegova strast počela s jednom lutkom, no za njega Barbie nije igračka, nego kolekcionarska strast. Colorite je čak osnovao i dobrotvornu zakladu za Barbie.

Prvu je barbiku kupio 1997., a otad ih kupuje barem 20-ak mjesečno patrolirajući trgovinama igrački, aukcijama i tražeći dragocjene plastične ljepotice na eBayu.

'Sjećam se da sam vidio svoju prvu Barbie i pomislio kako je lijepa. Odmah sam je kupio. Danas kupujem sve što vidim da ima veze s Barbie, čak i njezinu pastu za zube i sat s njezinim licem', kaže Stanley.


Miljenica u njegovoj kući snova lutka je iz 1992., koja sada vrijedi oko 975 dolara. Najstarija je Barbie u njegovoj zbirci proizvedena 1962., a kupio ju je u second hand dućanu za šest dolara.

Colorite živi sa svojim dečkom, 61-godišnjim Dennisom Schlickerom koji sakuplja modele Barbieinog prijatelja Kena. Otkako su se upoznali prije 13 godina, Stanley i Dennis redovito posjećuju konvencije Barbie, te uživaju izrađujući nakit za lutke i češljajući kose lutkica.

Stanley je ponosan na svoju zbirku i veseli se oduševljenim posjetiteljima svog malog muzeja. Iako barbike zauzimaju čak četiri prostorije u kući, kaže da ih neće prestati prikupljati sve dok ne ponestane prostora.

'Ne trebam palaču za svoj muzej. Moja kuća moj je dvorac - to je moja kuća Barbie iz snova.'